Πολιτικές ευθύνες στους Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάκη Βορίδη καταλογίζει το πόρισμα για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» που συνέταξε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά για ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, ωστόσο, προτείνεται προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν εάν τελέστηκαν αδικήματα.

Το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» θα συζητηθεί την Τρίτη στις 15:00, σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα αυτού του κομματιού του πορίσματος:

«Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Α.Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η εν λόγω τροπολογία συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντιστοίχως του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., επιμείνας ότι αυτή συνετάγη τον Μάρτιο του 2012 από το νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε.

2. Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με τη σύμβαση της 4-7-2012 για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι η εν λόγω σύμβαση ήταν εξόχως καταχρηστική, αλλά και αχρείαστη, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι το συνολικό χρέος του Κ.Ι.Ε.Ν. έναντι της «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» ήταν απολύτως ασφαλισμένο από το 2006 και το 2007 με τις προσημειώσεις υποθήκης και με την ενεχύραση και εκχώρηση των απαιτήσεων του Κ.Ι.Ε.Ν. έναντι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Α. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΚΙ.Ε.Ν. Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ίδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18-2-2014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ε.Ε.Σ.) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του Κ.Ι.Ε.Ν. και την (αναγκαστική) πώλησή της δια του πλειστηριασμού της 24-9-2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

Το προφητικό σχόλιο Γεωργιάδη

Τις εξελίξεις είχε περιγράψει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε σχόλιό του την Πέμπτη: «Αυτό το πόρισμα που ακούτε αποκλείω να καταλήξει σε Προανακριτική για την Υγεία» δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής παρέμβασης στο Open TV. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, «διότι δεν έχει να παρουσιάσει πραγματικό έργο», κατά συνέπεια στρέφεται κατά των πολιτικών προσώπων που τους ενοχλούν.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε: «Πόρισμα από αυτή την Εξεταστική που να καταλήγει σε προσωποποιημένες ευθύνες δεν μπορεί να υπάρξει. Διότι όσον αφορά τις υποθέσεις έχουν όλες ξεκαθαριστεί. Όσον αφορά τα ποινικά αδικήματα, θα μπορούσε ενδεχομένως η πλειοψηφία να πει για το καθένα από αυτά την απιστία, που είναι το πιο αφηρημένο, αλλά η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην υπόθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Novartis έχει αποφανθεί ότι η απιστία είναι παραγραφέν αδίκημα. Δεν μπορεί να είναι παραγραφέν για τον Κουρουμπλή και να μην είναι για τους άλλους.»

Λοβέρδος: «Τους έχω για πρωινό»

Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε υπάρξει καυστικός: «Είμαι από τους πιο στοχοποιημένους γιατί ως υπουργος ήμουν αντίθετος τους και στη Βουλή είμαι ο πιο επιθετικός, σκληρός αλλά δίκαιος. Η στοχοποίηση μου έχει να κάνει και με την κεντροαριστερά γιατί τους ενδιαφέρουν και οι ψήφοι της κεντροαριστεράς», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για το τελικό πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξεταστική για την Υγεία, σημείωσε δε, στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Αυτά είναι τίτλοι τιμής και υπερηφάνειας και με αυτά θα πάω στις εκλογές. Δεν λέω ότι δεν θυμώνω αλλά σε πολιτικό επίπεδο η τελευταία μου λέξη είναι ότι τους έχω για πρωινό».