Μπορεί το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα, όμως μαθαίνουμε ότι θα κρύβει μια έκπληξη. Στο ηγετικό επιτελείο του ΕΛΚ σχεδιάζουν μια παράλληλη με το κεντρικό συνέδριο εκδήλωση, για τους πρωθυπουργούς «που έσωσαν το ευρώ», όπως θα ονομάζεται χαρακτηριστικά. Στο πάνελ θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ιρλανδός Εντα Κένι, ο Πορτογάλος Πέδρο Πάσους Κοέλιο και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι.

Πρόκειται για τους τέσσερις κεντροδεξιούς πολιτικούς, πρώην ηγέτες κομμάτων-μελών του ΕΛΚ, οι οποίοι ανήλθαν στην πρωθυπουργία στην αρχή της κρίσης της ευρωζώνης στις τέσσερις χώρες που επλήγησαν πιο βαριά από αυτή. Σαμαράς, Κένι, Κοέλιο και Ραχόι, όπως θέλει να αναδείξει το ΕΛΚ, είναι οι πολιτικοί που τράβηξαν το κουπί εν μέσω της οικονομικής και πολιτικής θύελλας και συνέβαλαν σημαντικά στο να ξεπεράσει η ευρωζώνη την κρίση χρέους και τελικά τα Μνημόνια να αποτελέσουν παρελθόν για όλα τα κράτη που μπήκαν στο καθεστώς αυτό.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί και μία αναγνώριση του έργου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αλλά και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά από την πλευρά της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντείνει τις επαφές του στο εξωτερικό, διατηρώντας τους διαύλους επικοινωνίας με πολιτικά πρόσωπα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι (πρώην πρωθυπουργούς και ξένους αξιωματούχους) που απέκτησε την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο έτος επισκέφθηκε την Κίνα, ως επίσημος προσκεκλημένος του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, είναι τακτικός «συνομιλητής» του ΕΛΚ. Πριν από λίγο καιρό ταξίδεψε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του WMCES, επίσημου «think tank» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), του οποίου είναι μέλος. Εκτός του κ. Σαμαρά, το «παρών» έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί Χοσέ Μαρία Αθνάρ (Ισπανίας), Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε (Ολλανδίας), Καρλ Μπιλντ (Σουηδίας), Τζον Μπρούτον (Ιρλανδίας), Μίκουλας Τζουρίντα (Σλοβακίας), Λόρενς Γκόντζι (Μάλτας), Χέρμαν βαν Ρομπέι (Βελγίου) και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ.

Αντικείμενο των συζητήσεων, μεταξύ άλλων, ήταν το πολυετές οικονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. Multiannual Financial Framework (MFF) και ειδικότερα η πρόταση του ΕΛΚ για την οικονομική πολιτική μετά το 2020, συνυπολογίζοντας τον παράγοντα του Brexit. Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Ρώμη ο Αντώνης Σαμαράς συμμετείχε στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του επίσημου think tank των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «European Ιdeas Νetwork». Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εκ των βασικών εισηγητών στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έλαβε χώρα με θέμα «Κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».

Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν ο Αντζελίνο Αλφάνο, υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόντζι.