Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιά, με τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Τσίπρα, Πάνο Καμμένο. Οι δύο άντρες ήρθαν σήμερα σε μετωπική σύγκρουση, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που διεξήχθη χωρίς κάμερες, με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ περί Plan B στο Σκοπιανό και εναλλακτικής λύσης στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Νίκος Κοτζιάς επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο και τον κατηγόρησε για προσπάθεια άσκησης εξωτερικής πολιτικής παράλληλα με το έργο της κυβέρνησης. «Δεν μπορείς να μιλάς ως υπουργός Εξωτερικών, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων σου η συμπεριφορά σου, κάνεις προσωπικό παιχνίδι με το οποίο εξέθεσες τον πρωθυπουργό κι εμένα», σημείωσε, απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο, ο υπουργός Εξωτερικών.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αντιλαμβανόμενος ότι έχει απομείνει μόνος του και με τη μισή ομάδα των βουλευτών του να τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν αντέδρασε με ύβρεις και απειλές. Ο ίδιος έμεινε σιωπηλός και άκουσε τις κριτικές του υπουργικού συμβουλίου.

Στο περιστατικό ενεπλάκησαν κι άλλοι υπουργοί προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα. Τις ισορροπίες προσπάθησε να κρατήσει ο Νίκος Παππάς ενώ σε ρόλο συμφιλιωτή ανάμεσα στις δύο πλευρές βρέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το αδιέξοδο Καμμένου…

Ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βάσισαν την πολιτική τους καριέρα σε λαϊκίστικες κορώνες και εξάρσεις πατριωτισμού. Μεταξύ άλλων, προκειμένου να ανελιχθούν στα σκαλιά της εξουσίας, καπηλεύτηκαν το μένος του ελληνικού λαού απέναντι στην προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας.

Όταν η κυβέρνηση της Αριστεράς, στην οποία μετέχει ως συγκυβερνήτης και ο ίδιος, έφερε στο προσκήνιο το εν λόγω ζήτημα, ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε σε πολιτικό αδιέξοδο. Από τη μία πλευρά, βρισκόταν η καρέκλα της εξουσίας που απαιτούσε τη στήριξη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και, από την άλλη πλευρά, σύσσωμη η εκλογική του βάση στην οποία είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσει για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας και την αναγνώριση του σύνθετου ονόματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να υιοθετήσει μία διττή στάση έτσι ώστε, αφενός να μην ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και αφετέρου να μην βρεθεί υπόλογος στην εκλογική του βάση. Η προσπάθειά του ναυάγησε καθώς το πανελλήνιο κατάλαβε την ιδιοτέλεια στο κίνητρό του αλλά και το αδιέξοδο της πολιτικής «δεν ψηφίζω αλλά στηρίζω την κυβέρνηση».

…και η «κωλοτούμπα» της εμπιστοσύνης

Οι σχέσεις του, όμως, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στο πλαίσιο και της προσπάθειάς του να μην έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση, βρίσκονταν σε καλό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα.

Ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών κάτι που, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, δεν ήταν αληθές.

Ειδικότερα, ο ίδιος επαναλάμβανε διαρκώς, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στις αρχές του έτους, ότι «έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά», παρόλα αυτά επέμενε να μην υπάρχει ο ελληνικός όρος «Μακεδονία».

Μιλούσε ακόμα για δύο αποφάσεις – σταθμούς επί του θέματος, επικαλούμενος τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992, αλλά και το βέτο που έθεσε η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2007.

«Μπαρούτι» στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καθώς οι βουλευτές του κόμματος έχουν διχαστεί αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το κόμμα του Πάνου Καμμένου βρίσκεται υπό διάλυση καθώς την άποψη του επικεφαλής για καταψήφιση της Συμφωνίας στηρίζουν δύο μόνο βουλευτές με τους υπόλοιπους να έχουν διαφορετική οπτική στα πράγματα.

Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που, αφού διευκρινίστηκε ότι όσοι ξεφύγουν από την κομματική γραμμή θα διαγραφούν από το κόμμα, σημείωσε ότι θα πάει κόντρα στις απόψεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο ίδιος σχολίασε πως θα παραδώσει την έδρα και δν θα ανεξαρτητοποιηθεί αφού, όμως, πρώτα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και σε περίπτωση, όμως, που παραδώσει την έδρα, αυτή θα πάει στον Τέρενς Κουίκ που τάσσεται, όπως και ο κ. Παπαχριστόπουλος, υπέρ της Συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως και η Έλενα Κουντουρά θα ψηφίσει κατά συνείδηση πηγαίνοντας κόντρα στην κομματική γραμμή του Πάνου Καμμένου.

Σημειώνεται ότι, μετά και τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κυβερνητικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η σύσκεψη αφορά τον προϋπολογισμό αλλά, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών, δεν θα μείνει ασχολίαστη και η σημερινή αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ Κοτζιά και Καμμένου.