Το ενδεχόμενο μίας ανοιχτής σύγκρουσης του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής φοβήθηκαν στην κυβερνητική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να δείξουν απροθυμία στο να καλέσουν τους δύο υπουργούς σε κατ' αντιπαράσταση συζήτηση. Αυτό έρχεται σε συνέχεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, της δυσαρέσκειας Κοτζιά για τις πρωτοβουλίες του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε το πρωί σε εκπομπή της ΕΡΤ προκειμένου να σβήσει την πυρκαγιά που ο ίδιος άναψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά και τις δηλώσεις του περί Plan B στο Σκοπιανό. Στην κυβέρνηση θεώρησαν ότι αυτό ήταν μία καλή εξιλέωση προκειμένου να μην τους βάλουν αντιμέτωπους στη Βουλή.

Μάλιστα, δεδομένου ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως δεν εκφράζει την κυβερνητική θέση, το σχετικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για ακρόαση αναμένεται να πέσει στο κενό και να δεχθεί αρνητική απάντηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κώστα Δουζίνα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το ενδεχόμενο να κληθεί μόνο ο Νίκος Κοτζιάς, με τους κυβερνητικούς να επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη στο ζήτημα. Σημειώνεται, ότι ο Νίκος Κοτζιάς ενδέχεται να ερωτηθεί από την αντιπολίτευση και για τις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική Αλβανία.