Το 2019 θα αποτελέσει για πρώτη φορά στην ιστορία το έτος κατά το οποίο οι εθνικές εκλογές, οι δημοτικές και οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μέσα στην ίδια χρονιά. Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 θα στηθούν οι κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ήδη γνωρίζαμε, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι την ίδια ημέρα η κυβέρνηση θα επιλέξει να στήσει και τις πρόωρες κάλπες των βουλευτικών εκλογών. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια», τονίζει στα «Π» η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, δείχνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θερμαίνει εδώ και καιρό την προεκλογική «μηχανή» του, αλλά και πως υπολογίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αιφνιδιάσει και να προκηρύξει εκλογές ανά πάσα στιγμή, χωρίς να περιμένει δηλαδή τον ερχόμενο Μάιο.

Στο «στρατηγείο» της Πειραιώς ο βαθμός εκλογικής ετοιμότητας είναι υψηλός και η εκτίμηση είναι διάχυτη ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να διαλύσει τη Βουλή ακόμα και το φθινόπωρο, αν κρίνει ότι το τέλος του 3ου Μνημονίου και τα τυχόν «δωράκια» που θα πάρει από τις Βρυξέλλες (με κύριο την πιθανή αναβολή της νέας περικοπής των συντάξεων) δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο τις περιοδείες του, επισκεπτόμενος τη Δυτική Μακεδονία, την Κεφαλλονιά και την Κρήτη. Ειδικά στην περιφέρεια της καταγωγής του, στο νησί με το οποίο έχει συνδεθεί τόσο στενά η οικογένειά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει βάλει προσωπικό στοίχημα να πετύχει την πρωτιά για το κόμμα του.

Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και το επίσημο πια άνοιγμα της πόρτας στα Σκόπια –με την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου, όπως τονίζουν στην Πειραιώς– για να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο κ. Μητσοτάκης αποσκοπεί συν τοις άλλοις στις περιοδείες του να κεφαλαιοποιήσει τη στάση της Ν.Δ. στο κορυφαίο αυτό ζήτημα και να αναδείξει τα μεγάλα λάθη και τις αντιφάσεις της συγκυβέρνησης.  

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Στον δρόμο για τις εκλογές, που δεν αποκλείεται να διεξαχθούν πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύουν πολλοί, πέντε είναι τα ισχυρά «όπλα» που εκτιμά η Ν.Δ. ότι έχει στο «οπλοστάσιό» της. Κατά πρώτον, τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι «το ισχυρότερό μας ατού», όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος.

«Είναι η πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τόσο μεγάλο προβάδισμα έναντι του πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο», συμπληρώνει αναλύοντας όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το δεύτερο «όπλο» είναι η «απτή και προφανής φθορά του Αλέξη Τσίπρα, που καθιστά εύκολη και εύλογη την αποδόμησή του».

Τρίτο προεκλογικό «όπλο» στη γαλάζια «φαρέτρα» αποτελεί το γεγονός ότι, όπως δείχνουν όλες οι ποιοτικές μετρήσεις, είναι εμπεδωμένη στην πλειονότητα των πολιτών η ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή και το αίτημα αυτό, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, «περνάει μέσα από τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν, η ανάγκη του κόσμου για ελπίδα και προσδοκία συνδέεται με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για μείωση φόρων, για δουλειές και για ασφάλεια, τρία καίριας σημασίας ζητήματα, τα οποία θα αναδείξει ο πρόεδρος του κόμματος τόσο στις περιοδείες του όσο, φυσικά, και στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο. Πέμπτο βασικό «όπλο» στη μάχη των εκλογών που πλησιάζει είναι το στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ., το οποίο θα αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, που «θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά του Τσίπρα».

Ειδικά στη Β’ Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής, δύο από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, η κατάτμησή τους βοηθά τον σχεδιασμό της ηγεσίας της Ν.Δ. για σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε προχθές με δημοσιογράφους τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει στη Δυτική Αττική, ενώ πρόσφατα κατά πληροφορίες σε κομματική σύσκεψη ο στενός σύμβουλός του, Τάκης Θεοδωρικάκος, επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ. είναι οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και στο πλαίσιο αυτό είναι μείζον θέμα με ποιον τρόπο θα εκπροσωπηθεί πολιτικά η Ν.Δ. σε περιοχές όπως οι νέες περιφέρειες του Δυτικού Τομέα Αθηνών και της Δυτικής Περιφέρειας Αττικής, με νέα ονόματα που διαθέτουν εμβέλεια εκεί, αλλά και πρόσωπα που υπογραμμίζουν την πολιτική ισχύ και το πολιτικό βάρος.    

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 14 Ιουλίου, 2018