Τα όρια της πολιτικής εξαπάτησης αγγίζουν τα σενάρια κύρωσης της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων για το Μακεδονικό από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Η πλειοψηφία των Συνταγματολόγων της χώρας χαρακτηρίζει το αίτημα όπως αυτό εκφράζεται από τον Πάνο Καμμένο ως αίτημα εκτός συνταγματικής νομιμότητας και με προφανή στόχευση την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ελληνική παροιμία “ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται” δείχνει να ταιριάζει γάντι στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο εγκλωβισμένος στη δική του ρητορική Πάνος Καμμένος αλλά και εν πολλοίς η κυβέρνηση στο σύνολό της αναζητά τρόπους διάσωσης με απόπειρα εγκλωβισμού και πολιτικού εκβιασμού της αντιπολίτευσης. Η προσπάθεια δείχνει πάντως να πέφτει ήδη στο κενό.

Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής περιγράφουν με σαφήνεια τα νομοσχέδια των οποίων η υπερψήφιση απαιτεί αυξημένη ή ειδική πλειοψηφία. Προς απογοήτευση των ΑΝ.ΕΛ και του Μεγάρου Μαξίμου αν κάτι καθίσταται ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει α λα καρτ για τον πήχη της απαιτούμενης πλειοψηφίας κάθε νομοσχεδίου και να τον καθορίζει αναλόγως των στοχεύσεών της. Τα νομοσχέδια τα οποία απαιτούν αυξημένη ή ειδική πλειοψηφία είναι συγκεκριμένα:

-Μεταβολή στα όρια της Επικράτειας (άρθρο 27, παρ.1 του Συντάγματος) οι οποίες απαιτούν απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών , δηλαδή 151,

-Χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές δεν είναι δεκτή στην Eλληνική Eπικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή (άρθρο 27 παρ.2) .

-Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή 180 (άρθρο 28, παρ.2)

-Περιορισμός ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας. Απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών (άρθρο 28 παρ.3 Συντάγματος)

Διαπρεπείς συνταγματολόγοι είναι κάθετοι ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν περιλαμβάνει τίποτα εκ των ανωτέρω εξ ου και το αίτημα του Πάνου Καμμένου δεν έχει καμία βάση. Ενδεχομένως να μοιάζει παράδοξο ωστόσο η συμφωνία Αθήνας -Σκοπίων παρά την τεράστια βαρύτητά της, αποτελεί μία ακόμα από τις τυπικές διεθνείς συνθήκες, τις οποίες υπογράφει η εκάστοτε κυβέρνηση με ξένα κράτη και όχι απλώς μπορεί να περάσει από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποκτήσει ισχύ άμα τη υπογραφεί της από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών και να μην έλθει καν προς κύρωση στη Βουλή.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να πάρει αποστάσεις από αυτά τα σενάρια ξεκαθαρίζοντας ότι η συμφωνία δεν εκχωρεί εθνική κυριαρχία ώστε να απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Την πρέπουσα διαδικασία περιέγραψε με άρθρο του στα ΝΕΑ προ ημερών ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης υποστηρίζοντας ότι αυτό που ισχύει εν προκειμένω είναι η συνήθης πλειοψηφία για την κύρωση διεθνών συνθηκών, η οποία είναι η πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 (δηλαδή τουλάχιστον 75). “Από συνταγματική λοιπόν άποψη, η ψήφιση της διεθνούς συμφωνίας μπορεί να γίνει ακόμη και με μόνες τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει απλώς αποχή ενός αριθμού βουλευτών (π.χ. αν απόσχουν 20, η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 141)” έγραφε ο κ. Σωτηρέλης.

Φορτσάκης: Το αίτημα Καμμένου για 180 βουλευτές δεν ευσταθεί

Ξεκάθαρη θέση πως το αίτημα του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛ δεν έχει καμία βάση παίρνει με δήλωσή του στο parapolitika.gr ο τέως Πρύτανης του ΕΚΠΑ , καθηγητής της Νομικής και βουλευτής της Ν.Δ Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ολόκληρη η δήλωση:

“Το αίτημα του κ. Καμμένου να ψηφιστεί ο νόμος που θα κυρώσει την συμφωνία με τα Σκόπια από 180 βουλευτές τουλάχιστον, δεν ευσταθεί. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά πότε απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση ενός νόμου. Θυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (180) μόνον όταν αναγνωρίζεται με συνθήκη ή συμφωνία η μεταφορά αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα σε όργανα διεθνών οργανισμών προς εξυπηρέτηση σπουδαίου εθνικού συμφέροντος και για προαγωγή της συνεργασίας με άλλα κράτη.

Επίσης, κατά το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) όταν η Ελλάδα προβαίνει με νόμο σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, υπό τους ειδικότερους όρους που προβλέπει η διάταξη αυτή.

Είναι προφανές ότι η περίπτωση της συμφωνίας με τα Σκόπια δεν εμπίπτει στα πεδία αυτα. Επομένως ο νόμος που θα κυρώσει την συμφωνία αυτή πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων και η απαιτούμενη αυτή πλειοψηφία δεν μπορεί να αυξηθεί με πρωτοβουλία κανενός”.