Μία ελαφρά στροφή προς την επίσημη κυβερνητική γραμμή για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος μετά το μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Καμμένος έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, αποθεώνοντας ουσιαστικά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά λέγοντας πως του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στις κινήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι από αυτούς που άλλα υπογράφουν κι άλλα λένε «όπως ο Αντώνης Σαμαράς ή που άλλα συμφωνούν και υπονομεύουν τον Πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι, όπως η κ. Μπακογιανννη. 

Σημείωσε μάλιστα πως η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διατυπώσουν μία τελική εθνική λύση.

«Ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι μια πάγια εθνική θέση, επιμένω σε αυτή και ελπίζω οτι η λύση θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Αυτή ακριβώς η φράση του Πάνου Καμμένου και ειδικά το σημείο "ελληνικός όρος" δείχνει πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άρχισε να κάνει "νερά" στην πάγια θέση του και ίσως να αποδεχόταν τελικά τον όρο Μακεδονία, αλλά ενδεχομένως με μία σλάβικη κατάληξη της λέξης Μακεδονίας. 

Δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό

Την αισιοδοξία του για εύρεση λύσης στο θέμα του Σκοπιανού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση του μίνι υπουργικού συμβουλίου για την ονομασία των Σκοπίων.

«Είμαστε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε την άποψή του είναι υπέρ της συνεννόησης όλων των πολιτικών κομμάτων».  

Ειδικότερα ο κ. Κοτζιάς δήλωσε μεταξύ άλλων:  Συζητήσαμε και κλείσαμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και 10ετίες και υπάρχει ανάγκη να δοθεί λύση. Θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Συζητήσαμε θέματα Αλβανίας και FΥROM. 

Για την Αλβανία, αποφασίστηκε να προχωρήσει ένα πακέτο λύσεων. Σχετικά με το Σκοπιανό, μας απασχόλησε το ονοματολογικό. Η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύτηκε μια σύνθετη ονομασία. Είμαστε επίσης υπέρ της συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις χώρας.