Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε από το Λονδίνο ότι δεν ανησυχεί για τη συνοχή της κυβέρνησης, έστω και με λάθος τίτλο ταινίας -To «Die Hard» με τον Μπρους Ουίλις έγινε «Too hard to die» (Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε)- ωστόσο, δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι έρχονται δύσκολα νομοσχέδια, όπως αυτό για τους ΟΤΑ. Για να μην αναφερθεί κανείς στην ίδια τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, που έως τα τέλη του 2018 θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει 152 βουλευτές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλες διαρροές, δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποδείχθηκε μοιραία για τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. 

Η «γραμμή» της κυβέρνησης εστιάστηκε στο ότι πρόκειται για νέο σχέδιο αποστασίας από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό «παίζει» σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος: Τα «Ιουλιανά του 1965» θυμήθηκε η Εφημερίδα των Συντακτών, «Παιχνίδια αποστασίας» βλέπει η Αυγή.

Επιπλέον, προκειμένου να «φρενάρουν» και νέες αποχωρήσεις, οι ΑΝΕΛ κάλεσαν τον κ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα, λέγοντας ότι αν δεν το πράξει, ο ίδιος θα είναι μέρος του σχεδίου αποστασίας.

Πάντως, στο Μαξίμου ρίχνουν διακριτικά το βλέμμα και σε τυχόν «εφεδρείες» από τα έδρανα της Βουλής, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών αυξήθηκε πλέον στους 10. Ένα ακόμα φαινόμενο στα χρόνια των Μνημονίων: η αύξηση στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου των ανεξάρτητων βουλευτών.

Με δεδομένο πλέον το «διαζύγιο» Ποταμιού-Κινήματος Αλλαγής, το φλερτ γίνεται πιο έντονο με τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα Βαλκάνια, παρέα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ.Τζανακόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση («δεν θα κάνω τα ρεπό του Καμμένου» είπε πρόσφατα), αλλά θα ψηφίσει (αν έρθει στη Βουλή) τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να μιλήσει και για «φλερτ» της κυβέρνησης με τον Χάρη Θεοχάρη, ωστόσο, ο ίδιος αρθρογραφεί σήμερα στα Νέα για την ανάγκη ενός φιλελεύθερου, ευρωπαϊκού κόμματος, μακριά από τον λαϊκισμό...

Η Ένωση Κεντρώων θα μπορούσε να χάσει και άλλους βουλευτές στα πρότυπα της Θ.Μεγαλοοικονόμου; Και τι θα κάνει η Κατερίνα Παπακώστα που δεν ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ; 

Πάντως, το νέο «ατύχημα» από τους ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους 7 βουλευτές.