Δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για την εθνική καταστροφή της Μάνδρας. «Φοβάμαι  ότι δεν είστε μόνο ανίκανοι, αλλά είστε και ανάλγητοι» τόνισε στη Βουλή τη Δευτέρα. Έκλεισε ραντεβού και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο την Πέμπτη που θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για τη σκοτεινή υπόθεση της συμφωνίας για την πώληση 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία μέσω του εκ Κιλκίς ορμώμενου μεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου, που καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο και τον οποίο δεν αναγνώριζε το Ριάντ.  

Ο στόχος της Πειραιώς είναι να καταδείξει όχι μόνο την «ανικανότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα στη διαχείριση κρίσεων αλλά και να πλήξει το αριστερό προφίλ που επιχείρησε να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι ήρθε στην εξουσία για τους κατατρεγμένους. Οι αδύναμοι όμως ήταν τα τραγικά θύματα των πλημμυρών,  εκείνους χτύπησαν κυρίως οι φόροι, το κόψιμο του ΕΚΑΣ και του επιδόματος θέρμανσης, οι αυξήσεις στις εισφορές και τους έμμεσους φόρους, η μείωση του αφορολόγητου κλπ., όπως τονίζουν κομματικές πηγές.  

«Τι πρωθυπουργός είναι αυτός, ο οποίος είναι απών από κάθε φυσική καταστροφή;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Δέκα λεπτά πέρασε ο κ.Τσίπρας από την εθνική οδό, χωρίς να μπει στη Μάνδρα, καθ' οδόν για το αεροδρόμιο, για να πετάξει στο Γκέτεμποργκ όπου έβγαζε και σέλφι φωτογραφίες με την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, την ώρα που είχε κηρύξει πένθος, όπως σχολίαζαν βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής. «Απών ήταν ο κ. Τσίπρας και στις πυρκαγιές» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Από αέρα μόνο τις επιθεώρησε και αυτές, μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Όταν είχαν περίπου σβήσει. Απών από τους σεισμούς στη Λέσβο και στην Κω. Απών από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό». Ειρωνική ήταν η αναφορά του προέδρου της ΝΔ για τον υπουργό Υποδομών. «Δεν τον βλέπω! Αλήθεια είναι εδώ; Α, είναι ακόμα στην Αμερική. Μάλιστα. Το 2017 μας έλεγε ο απών κ. Σπίρτζης, ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει ένα αεροπλάνο και να γυρίσει πίσω -βλέπετε είχε πιο σημαντικά πράγματα να κάνει-, ότι: «Η έμφαση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στις πλατείες. Για να σταματήσουμε στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας να χάνονται οι κόποι μιας ζωής».  

Στο στόχαστρό του μπήκε και η κυρία Δούρου. «Είκοσι νεκροί, δύο αγνοούμενοι και καμία παραίτηση» τόνισε. «Η αρμόδια περιφερειάρχης προσφεύγει στη δικαιοσύνη, προφανώς κατά του εαυτού της. Και μας λέει ότι θα αποδεχτεί τις ευθύνες εφόσον τις καταλογίσει, λέει, η δικαιοσύνη. Ας της εξηγήσει κάποιος ότι όταν η δικαιοσύνη αποδίδει ευθύνες, αυτές κατά κανόνα είναι ποινικές και θα τις αναλάβει, εάν αποδοθούν, θέλει δεν θέλει». Θύμησε τις δηλώσεις που έκανε λίγο πριν εκλεγεί περιφερειάρχης: «Δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ότι θα πάω στο σπίτι μου αν δεν κάνω τα αντιπλημμυρικά έργα, διότι απλά για εμάς είναι προτεραιότητα και θα γίνουν».      

Καμμένος και παρακράτος  

Ένα «νέο παρακράτος» κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο συνέδεσε και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. «Το βλέπουμε καθημερινά και στα έργα του συναρχηγού σας στην κυβέρνηση, του κ. Καμμένου» τόνισε. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή -με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση- ο κ. Καμμένος καταδικάστηκε για την προτροπή του να λιντσάρουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έναν πολίτη. «Αυτά είναι τα ήθη που κομίσατε, εσείς κι αυτός μαζί, στον δημόσιο βίο» τόνισε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. «Τα υπόλοιπα για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου θα τα πούμε την Πέμπτη που μας έρχεται στη Βουλή» προειδοποίησε. «Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η συζήτηση, ούτε για τον κ. Καμμένο ούτε για εσάς, για όλα τα στελέχη της κυβέρνησης που εξακολουθείτε να τον καλύπτετε, σιωπώντας επί εβδομάδες παρά τις διαρκείς αποκαλύψεις σε βάρος του υπουργού σας». Η ΝΔ υπερψήφισε το κοινωνικό μέρισμα και τα έκτακτα μέτρα οικονομικής βοήθειας τα οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, αν και είχε ενστάσεις ως προς το περιεχόμενό τους. Στην άγρια υπερφορολόγηση απέδωσε το πρωτογενές πλεόνασμα και τα έκτακτα μέτρα για τη Μάνδρα στην ανικανότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσει προληπτικά.  

Οι «Αϊ-Βασίληδες»  

«Παριστάνετε σήμερα τους Αϊ-Βασίληδες της πολιτικής σε μια χώρα που πολλοί συμπολίτες μας έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεννα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παρουσίασε και ένα παράδειγμα για να στηρίξει το επιχείρημα του ότι η κυβέρνηση πήρε πολλά περισσότερα από όσα δίνει. «Ένας συνταξιούχος 72 ετών με σημερινή σύνταξη 670 ευρώ, επί των ημερών σας αυτός ο συνταξιούχος έχασε το ΕΚΑΣ του, ταυτόχρονα πληρώνει τις αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ που εσείς ψηφίσατε τον Ιούλιο του 2015» είπε. «Πόσα έχει χάσει συνολικά αυτός ο συνταξιούχος; 190 ευρώ το μήνα, κάθε μήνα. Και έρχεστε και του δίνετε 250 ευρώ, 21 ευρώ το μήνα, του πήρατε 10 ευρώ για πάντα για να του δώσετε ένα εφάπαξ. Για να μην μιλήσουμε για την προοπτική της περικοπής της ήδη πετσοκομμένης σύνταξής του, από το 2019 και μετά».