Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό όταν την φέρουν στη Βουλή οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαμηνύει η Πειραιώς. Αυτήν τη θέση είχε εξαρχής. Η εκτίμηση που εκφράστηκε στον πρωινό καφέ είναι ότι το Μαξίμου μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα, επιχειρεί να φέρει τη ΝΔ σε δύσκολη θέση πιέζοντας την να πάρει θέση για το αν θα ψηφίσει την συμφωνία εάν είναι εκείνη η κυβέρνηση.

«Εχει ενδιαφέρον που το Μαξίμου στο non paper θεωρεί δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός» σχολίασαν κομματικές πηγές της Πειραιώς. Αποδίδουν πανικό στην κυβέρνηση μετά τις διαλυτικές τάσεις που εκδηλώνονται στους ΑΝΕΛ εν είδει χιονοστιβάδας και θεωρούν ότι άρχισε να αναζητά διέξοδο.

«Δεν μας εκπλήσσει το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητάει και τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε» ανέφερε η Πειραιώς σε ανακοίνωση της. «Ούτε το γεγονός ότι χαμογελούσε, ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για «Μακεδόνες» εννοώντας τους συμπατριώτες του» τόνισε.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επισημαίνει ότι «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Πολλές φωνές αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία ήδη παράγει τετελεσμένα και εάν τα Σκόπια κορυφώσουν τη διαδικασία και αναθεωρήσουν και το Σύνταγμα τους, θα είναι έως αδύνατο για την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει μια διεθνή συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα και θα είναι δύσκολο να ανατραπούν όπως τονίζουν ειδικοί αναλυτές και αναγνωρίζουν και στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, η εκπρόσωπος Μαρία Σπυράκη και άλλα.

Η Πειραιώς διέψευσε το δημοσίευμα της FAZ το οποίο έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει εγγυήσεις στους ξένους συνομιλητές του ότι εάν η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση δεν θα ακυρώσει την συμφωνία. «Το δημοσίευμα της FAZ είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη» ανέφερε η ΝΔ στην ανακοίνωση της.

«Εν αντιθέσει με τον Αλ.Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» τόνισε. «Όπως ακριβώς η ΝΔ έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή» καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Καθυστερημένες συγγνώμες

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του στη DW, ότι δηλώνει μετανιωμένος για το δημοψήφισμα του 2015. «Άργησε πολύ να καταλάβει ότι οι αποφάσεις του δίχασαν τους Έλληνες, κόστισαν στη χώρα 100 δισ. ευρώ, και δύο αχρείαστα μνημόνια» δήλωσε. «Υπέγραψε μία εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια περιφρονώντας τις ευαισθησίες των Ελλήνων» συνέχισε. «Είναι ικανός σε τρία χρόνια να μας πει ότι μετάνιωσε και για αυτήν. Ως πότε θα πληρώνουμε τις καθυστερημένες συγγνώμες του;».