Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΝΔ δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι αν επιλέξουν οι Τσίπρας και Καμμένος, έστειλε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, απαντώντας στην δήλωση του κυβερνητικού εταίρου του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό την υπερψήφιση της από πλειοψηφία 180 βουλευτών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν θα την ψηφίσει όπως είπε. «Μαζί την υπέγραψαν και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργεί σε βάρος της Ελλάδας» δήλωσε η ΝΔ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες το πρωί με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα, Γιενς Πλέτνερ στον οποίο επανέλαβε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΠΓΔΜ και επανέλαβε την απόφαση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην επικυρώσει τη συμφωνία αυτή, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν στην ελληνική Βουλή. Με αυτήν την ανακοίνωση που εξεδόθη από τη ΝΔ διαψεύστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο το δημοσίευμα της FAZ που τον εμφάνιζε παρασκηνιακά να θεωρεί «ΟΚ» τη συμφωνία όπως έγραψε ο Γερμανός δημοσιογράφος, αλλά δεν το δημοσιοποίησε για να μην δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα.

Δριμεία είναι η επίθεση που εξαπολύει η Πειραιώς σε βάρος του Πάνου Καμμένου. Μετά την στήριξη που έδωσε στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας την πρόταση μομφής της ΝΔ για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, επιχείρησε να βάλει φρένο σε διαλυτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στους ΑΝΕΛ έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν μειδιάματα στην Πειραιώς.

«Αυτοεξευτελίζεται ο Καμμένος»

«Δεν υπάρχουν πια λέξεις για να περιγράψει κανείς τον κ. Καμμένο» ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ. «Η δήλωσή του ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να επικυρωθεί από 180 βουλευτές, αλλά ότι εκείνος θα την καταψηφίσει, θα μείνει στην ιστορία ως η επιτομή του πολιτικού αυτοεξευτελισμού. Κατά τα λοιπά, είναι αναγκαίο για τον τόπο αυτή η κυβερνητική φαρσοκωμωδία που παρακολουθούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό».

Η Πειραιώς καταδικάζει όλες τις εκδηλώσεις της βίας, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται. «Σεβόμαστε τις διαμαρτυρίες των πολιτών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνουμε ανοχή στη βία σε οποιαδήποτε μορφή της» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Επισήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πληγωμένη κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες της. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ότι αποδέχτηκε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έως τώρα δεχθεί από τότε που προέκυψε το ζήτημα, δηλαδή την αναγνώριση Μακεδονικού Έθνους και της Μακεδονικής γλώσσας.

Η κ. Σπυράκη επικαλέστηκε το άρθρο 4 την παράγραφο Ζ', της συμφωνίας στην όπου αναφέρεται ότι «μόλις η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των Συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία, η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση τη παρούσα συμφωνία».

« Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος» τόνισε. «Εμείς θα κάνουμε την επόμενη ημέρα το καλύτερο δυνατό για τη χώρα» απάντησε για το τι θα κάνει η ΝΔ αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί από αυτήν την κυβέρνηση και κληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Λύση για το χρέος

Σε ό,τι αφορά στο σημερινό Eurogroup η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τις τελευταίες ημέρες τον κ. Ντομπρόφσκις, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, είχε επαφές στο ΕΛΚ και επανέλαβε και δημόσια ότι απαιτείται μια γενναία ρύθμιση για το χρέος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το 4ο μνημόνιο δεν είναι εδώ» τόνισε η εκπρόσωπος της ΝΔ. «Με ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και με πολύ βαριά μέτρα» συνέχισε.