Για την σημερινή ημέρα των συλλαλητηρίων, την ονομασία των Σκοπίων και την στάση του κυβερνητικού εταίρου της κυβέρνησης, μίλησε στο ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης. «Η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα αγκαλιάσει την ευρύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», εκτίμησε ο κ. Αμανατίδης, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τη αξιωματική αντιπολίτευση ότι ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει στον ελληνικό λαό την θέση της για την ονομασία των Σκοπίων, κι ότι φέρει ευθύνη για την στάση που κράτησε τα τελευταία χρόνια απέναντι στο θέμα της ονομασίας.  

Για συλλαλητήρια

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως θέλει, να πάει ή να μην πάει στα συλλαλητήρια», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ έχει μια πολιτική ευθύνη για την στάση που κράτησε τα τελευταία χρόνια και επειδή θέλει κάποια στιγμή και να κυβερνήσει θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της για το Σκοπιανό και ο ελληνικός λαός να τη γνωρίζει».

Παράλληλα ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε ότι κάκποιοι Πολλοί άνθρωποι έχουν στήσει καριέρες πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει τις ευαισθησίες, ωστόσο υπάρχει το εθνικό συμφέρον κι αυτό πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση, πέρα από συναισθηματισμούς.  

Η συμφωνία

Σίγουρος για την συμφωνία ότι θα επιτευχθεί κι ότι αυτή θα περάσει από την Βουλή, εμφανίστηκε ο κ. Αμανατίδης, δηλώνοντας: «Η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα αγκαλιάσει την ευρύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί το εθνικό της συμφέρον κι αυτό κάνει», όσο για την στάση του κυβερνητικού εταίρου ανέφερε: «Πολλές φορές ο κυβερνητικός εταίρος έχει διαφοροποιηθεί αλλά αυτό δεν δημιούργησε πρόβλημα στην κυβέρνηση».  

Απειλές Τουρκίας

Απάντηση και στις τουρικές απειλές περί απαγωγών έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι αυτά στην Ελλάδα δεν περνάνε. «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να δεχθεί απειλές, αλλά και μια χώρα που να μην παίρνει υπ’ όψιν της τις δικαστικές αποφάσεις. Η χώρα καταδίκασε την δράση των πραξικοπηματιών.

Οι 8 αξιωματικοί δεν δικάστηκαν εδώ για το εάν συμμετείχαν στο πραξικόπημα ή όχι. Εξετάστηκε εάν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία ή όχι. Στην Τουρκία επικρατεί προεκλογική περίοδος. Στην Ελλάδα ωστόσο δεν περνάνε οι πρακτικές των απαγωγών». Τέλος, για τις σχέσεις Κοτζιά κα ιΤσίπρα, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι «υπάρχει κοινή πολιτική και οι δυό τους έχουν πολύ καλή επικοινωνία».