Στην ανάγκη να πιστέψουν ξανά οι πολίτες της Ευρώπης στην κοινή ευρωπαϊκή ιδέα και να λάβει νέο όραμα το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν μισό αιώνα αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Μάλιστα, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε πως, μετά και την αμφισβήτηση υπό την οποία τίθεται τα τελευταία χρόνια ο σκοπός ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μία ισχυρότερη και καλύτερη Ένωση για την προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων.

Αναλυτικά, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε στην εκδήλωση:

«Από τις πιο δυσάρεστες ειδήσεις των τελευταίων ετών, αν εξαιρέσουμε τις οικονομικές ειδήσεις, ήταν το πόσο χαμηλά έπεσε η αποδοχή της ευρωπαϊκής ιδέας σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, όπως και στο δικό μας. Οι Έλληνες που κάποτε ήταν από τους πλέον ευρωπαϊστές ξαφνικά άρχισαν να κατρακυλούνε στο δείκτη εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό είναι λάθος, που οφείλεται στη λαϊκίστικη εκμετάλλευση ορισμένων καταστάσεων.

Είναι χρέος μας να ξαναπιστέψουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη χρειάζεται ξανά όραμα. Είναι πολλές οι ανησυχίες που πρέπει να καλυφθούν, όμως, πάνω απ όλα πρέπει να καταπολεμηθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Μαζί μπορούμε καλύτερα και αυτό ισχύει για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους.

Πιστεύω στις ικανότητες των Ελλήνων μέσα στην Ευρώπη και με ενοχλεί όταν μάς αντιμετωπίζουν σαν τους φτωχούς συγγενείς. Υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει. Πρώτα εμείς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία καλύτερη Ευρώπη, να ξαναδώσουμε όραμα σε αυτό που ξεκίνησε πριν μισό αιώνα, γιατί, δυστυχώς, το οραματικό στοιχείο λείπει».