Ξεκάθαρες θέσεις, δηλώσεις και ενέργειες διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον διεθνή παράγοντα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως ακριβώς αυτές που διατυπώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ από τους ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή σύνοδο. Η σχετική επιδίωξη προσωπικά του πρωθυπουργού, αλλά και της ελληνικής διπλωματίας, έχει κατά κοινή ομολογία αποδώσει καρπούς σε όλα τα επίπεδα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.

Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικοί ήταν οι χειρισμοί της Αθήνας στο πεδίο του ΝΑΤΟ, όπου μετά τις ατυχείς δηλώσεις Στόλτενμπεργκ περί συνεννοήσεων για διάλογο άνευ προϋποθέσεων με την Τουρκία, όχι μόνο απαίτησε και κατέφερε να οδηγήσει τον Νορβηγό γενικό γραμματέα στην απόσυρση της επίμαχης τοποθέτησης, αλλά παράλληλα έθεσε δυναμικά το θέμα της δραστηριότητας του «Ορούτς Ρέις» στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο δηλαδή πολιτικό όργανο της Συμμαχίας.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, όπου και επιβεβαιώθηκε (και όχι μόνο) η έμπρακτη στήριξη του Παρισιού έναντι της Ελλάδας. «Με την πολιτική που ακολουθείται, έχουμε καταφέρει να εκθέσουμε απόλυτα τον Ερντογάν και να μιλάμε για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες για μια εμφανή απομόνωση της Άγκυρας τόσο σε ό,τι αφορά τη συμπόρευσή μας με τις περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όσο και στο κομμάτι των ισχυρών παικτών και των διεθνών οργανισμών ανά τον πλανήτη», τονίζει στα «Π» κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, υποδεικνύοντας επί της ουσίας τη στρατηγική που πρόκειται να εξελιχθεί και το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ίδιο συνέβη και στο μέτωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο και παρέδωσε προσωπική επιστολή του Κ. Μητσοτάκη. Στις συνομιλίες Δένδια - Γκουτέρες τέθηκε το συνολικό πλέγμα των προκλήσεων της Αγκυρας και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΑΡΤΙΔΑ

Είχε προηγηθεί η ιδιαιτέρως δύσκολη παρτίδα με τη Γερμανία, η οποία, λόγω των παραδοσιακών σχέσεών της με την Τουρκία, είχε επιχειρήσει να κρατήσει ίσες αποστάσεις, παρά την οφθαλμοφανή προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ήταν η γενεσιουργός αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του με την Αγκελα Μέρκελ προετοίμασαν (με δημόσιες, αλλά και παρασκηνιακές παρεμβάσεις) το έδαφος, προκειμένου να φέρουν το Βερολίνο προ των ευρωπαϊκών ευθυνών του.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν οι πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης στην Τουρκία, καθώς και η ολοκλήρωση του περιγράμματος των κυρώσεων από την πλευρά της Ε.Ε. «Η Μέρκελ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Κομβικό ρόλο στη στάση της έπαιξαν οι κινήσεις της Ελλάδας, με τις οποίες αναδείχθηκε η ανευθυνότητα και τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας σε αντιδιαστολή με την ψύχραιμη και απολύτως θεσμική συμπεριφορά της Ελλάδας», εξηγούν διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον διπλωματικό μαραθώνιο των τελευταίων ημερών.

Κομβικές, βεβαίως, σε αυτή την πορεία ήταν οι παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον, η οποία, έπειτα από ένα παρατεταμένο, ενίοτε και ανεξήγητο πολιτικό φλερτ μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν, προχωρά το τελευταίο διάστημα σε διαρκείς δηλώσεις καταδίκης των τουρκικών ενεργειών στην ευρύτερη περιοχή των θαλάσσιων ελληνικών συνόρων. Σημείο-κλειδί ήταν το τετ-α-τετ Δένδια - Πομπέο στη Βιέννη, έπειτα από το οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γινόταν λόγος για επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα μέσα της εβδομάδας προστέθηκε άλλος ένας κρίκος στη σχετική αλυσίδα, καθώς η αντίπερα όχθη του Ατλαντικού επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη σθεναρή στήριξή του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να αρχίσουν και πάλι τη συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ» στις 12/9