Πρόκριµα για την περαιτέρω αξιοποίησή τους τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε εσωκοµµατικό επίπεδο, µε φόντο και την προετοιµασία του κοµµατικού µηχανισµού για τις εθνικές εκλογές, συνιστούν οι επιδόσεις που κατέγραψαν οι τοµεάρχες της Ν∆ όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική τους δράση, αλλά και τα πεπραγµένα τους στις περιφέρειες της χώρας, η παρακολούθηση των οποίων τούς ανατέθηκε από τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο φάκελος µε τις σχετικές παρατηρήσεις και τις παρεµβάσεις που θα παραδώσουν τις αµέσως επόµενες ηµέρες στον νέο διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιο Πέτσα θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις µελλοντικές αρµοδιότητες του καθενός εξ αυτών, αλλά και για τις ισορροπίες που θα διαµορφωθούν στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.

Ενδεικτικό παράδειγµα η στελέχωση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, στην οποία ο πρόεδρος της Ν∆ επιθυµεί να συνθέσει τα στοιχεία της εµπειρίας, της αποτελεσµατικότητας, αλλά και της διατήρησης της εσωκοµµατικής συνοχής ενόψει της κλιµάκωσης της προσπάθειας για την ολική επαναφορά της παράταξης σε τροχιά εξουσίας.

Εξάλλου, η συγκέντρωση στοιχείων όσον αφορά την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των «γαλάζιων» βουλευτών βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ηγετικής οµάδας, η οποία έχει καταρτίσει ένα σύστηµα αξιολόγησης της δραστηριότητάς τους είτε στη Βουλή είτε στις περιφέρειές τους είτε στο κοµµάτι της εκπροσώπησης του κόµµατος στα media.

Σε αυτήν τη λίστα θα προστεθούν πλέον και τα δεδοµένα του έργου που επέδειξαν οι άτυποι περιφερειάρχες στις περιοχές που ανέλαβαν. Μεταξύ άλλων, είχαν την υποχρέωση να προτείνουν λύσεις για τοπικά προβλήµατα, να ενισχύσουν τους αντίστοιχους κοµµατικούς πυρήνες και να «ανακαλύψουν» νέα πρόσωπα που θα µπορούσαν να προωθηθούν στα ψηφοδέλτια των επόµενων εθνικών εκλογών (εξυπηρετώντας και τη στόχευση της ανανέωσης), αλλά και στο µέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην Πειραιώς θεωρούν σε γενικές γραµµές επιτυχηµένο το όλο εγχείρηµα, καθώς, πέραν των υπολοίπων, επετεύχθη ο βασικός στόχος, που δεν ήταν άλλος από την επαφή των κορυφαίων κοµµατικών στελεχών µε την κοινωνία και την αύξηση των ερεισµάτων του κόµµατος σε πληθυσµιακές οµάδες και περιοχές όπου φαινόταν να υστερεί δηµοσκοπικά. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται ήδη φόρµουλα προκειµένου να συνεχιστεί, έστω και µε παραλλαγές, ανάλογα µε τις εξελίξεις, η εν λόγω προσπάθεια.  

ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Σύµφωνα µε απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες, στο «γαλάζιο» στρατηγείο εκφράζονται µε ιδιαίτερα θερµά λόγια για την παραγωγικότητα και την προθυµία που επέδειξε, µεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραµανλής junior στις ιδιαίτερα κρίσιµες για το εκλογικό αποτέλεσµα γειτονιές της Β’ Αθήνας που ανέλαβε, η Ντόρα Μπακογιάννη στην Κρήτη, που αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα και ταυτόχρονα δυσκολότερα (διαχρονικά) στοιχήµατα για τη Ν∆, ο Βασίλης Κικίλιας στην επίσης δύσβατη για την κεντροδεξιά παράταξη δυτική Ελλάδα, ο Μάκης Βορίδης, στον οποίο ανετέθη η συσπείρωση των προπυργίων της Πελοποννήσου, όπου καραδοκούν η Χρυσή Αυγή και οι σχηµατισµοί στα δεξιά του κόµµ ατος, αλλά και ο Νίκος ∆ένδιας στην ανατολική Μακεδονία.

Κατά τα άλλα, δεδοµένο θεωρούσαν ούτως ή άλλως στην Πειραιώς το θετικό αποτέλεσµα που έφεραν οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία ταυτόχρονα, ενώ κολακευτικά είναι τα σχόλια για περιπτώσεις όπως του Βασίλη Οικονόµου στα Ιόνια Νησιά και του Γιώργου Γεωργαντά, επίσης στην ανατολική Μακεδονία.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 14 Απριλίου 2018