Μπορεί το ΔΝΤ να προσγείωσε απότομα την κυβέρνηση με τις προβλέψεις του για την ισχνή ανάπτυξη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου στη Ρόδο επανέλαβε το αφήγημά του για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Ίσως κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη, όχι γιατί θεωρούν αποτελεσματικότερη την πιστοληπτική γραμμή, αλλά γιατί την χρειαζόντουσαν, ώστε να μπορούν να φωνάζουν ότι η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση, δεν μπορεί να ανασάνει και να ανακάμψει. Αλλά αυτοί που στενοχωριούνται δεν είναι η πρώτη φορά που διαψεύδονται αυτά τα χρόνια. Είναι οι ίδιοι που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, οι ίδιοι που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δεν θα κλείσουν οι πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία, οι ίδιοι που το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος "κόφτης". Τον ξεχάσαμε ευτυχώς όλοι, γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτοί οι ίδιοι, λοιπόν, δεν κουράζονται φαίνεται διαρκώς να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις. Έτσι και το 2018 προεξόφλησαν κι ότι δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αλλά πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο μνημόνιο. Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τη χώρα, ατύχησαν σε όλες τους τις αρνητικές προβλέψεις. Παρ' όλα αυτά επιμένουν. Δεν κουράζονται. Αλλά κούρασαν τον κόσμο με τα ίδια και τα ίδια. Δεν τους ακούει πια κανείς κι ας έχουν τη συντριπτική υπεροπλία των μέσων επικοινωνίας με το μέρος τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει τον δικό τους το χαβά, ανεξάρτητα από την ιδεολογική του τοποθέτηση, όχι μόνο κουράστηκε με τη γκρίνια και τη μιζέρια, αλλά ζητά από όλους να κοιτάξουμε επιτέλους με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις δυνατότητες και την προοπτική αυτού του τόπου» τόνισε. 

Για τον ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι δεν ήταν επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά επιμονή των δανειστών και την ιδέα την έβαλαν κάποιοι από το εσωτερικό της Ελλάδας. Παρατήρησε ότι το ισοδύναμο περιλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη.

Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο, είπε ότι δεν πρέπει να συσχετίζεται η φορολογική πολιτική με το μεταφορικό ισοδύναμο: «Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών επιβατών και των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Το κόστος αυτό, θα επιδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε.».

Η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Κως, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Λέρος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος και Καστελόριζο), αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, όπως οι μικρές Κυκλάδες.

Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και από την 1η Ιανουαρίου 2019 το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί πλήρως, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υδατοδρομίων, υποσχόμενος απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να υπάρξει σε όλα τα νησιά ένα υδατοδρόμιο.