Στο Καστελόριζο αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλήσει στη Ρόδο, στο πλαίσιο του περιφερειακού-αναπτυξιακού συνεδρίου για το Νότιο Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή έχει έναν υψηλό συμβολισμό από πλευράς της κυβέρνησης, από την στιγμή που οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι οι καλύτερες δυνατές την συγκεκριμένη στιγμή και υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι κρατά χαμηλούς τόνους στις αλλεπάλληλες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, επιθυμεί ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας από το πλέον σημαντικό σημείο του Αιγαίου, το Καστελόριζο, το οποίο «πολιορκεί» η τουρκική πλευρά όλο το τελευταίο διάστημα δεσμεύοντάς το για στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, παρά το σαφές μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση προς την άλλη πλευρά, κορυφαία στελέχη της έλεγαν πως ειδικά αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να μη χαθεί η επικοινωνία με την Άγκυρα. Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι οι γείτονες δεν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Οι ίδιοι άνθρωποι αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το τηλεφώνημα του Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τον θάνατο του 34χρονου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το «παράθυρο» συνεννόησης, με αφορμή την εξάρθρωση του δικτύου των γκιουλενιστών, ίσως είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει θετική έκβαση στην περιπέτεια των δυο στελεχών του Στρατού που πλησιάζουν τις 50 ημέρες στις τουρκικές φυλακές.

Ακόμα επισημαίνουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η απόλυτη στήριξη της Τουρκίας στα αιτήματά της για το προσφυγικό, έτσι ώστε τα οφειλόμενα χρήματα να καταβληθούν σύντομα στην Άγκυρα και να μην προκληθεί κανένα «μεταναστευτικό ατύχημα» με αφορμή την κρίση στη Συρία.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε λοιπόν ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο να στείλει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας από την στιγμή που σε μερικούς μήνες τελειώνει -τουλάχιστον τυπικά- το ελληνικό δράμα το οποίο ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια -στις 23 Απριλίου- ο Γιώργος Παπανδρέου από αυτό το σημείο.