Μπαράζ παραιτήσεων κυβερνητικών αξιωµατούχων από θέσεις γενικών γραµµατέων, ειδικών συµβούλων και διοικητών σε δηµόσιους οργανισµούς εκδηλώθηκε τις τελευταίες ηµέρες, καθώς έληγε η «συνταγµατική προθεσµία» που προβλέπει πως οι κατέχοντες τα συγκεκριµένα θεσµικά πόστα, εφόσον επιθυµούν να κατέβουν στις εθνικές εκλογές, θα πρέπει να τα «εγκαταλείψουν» 18 µήνες νωρίτερα από την ηµεροµηνία που θα στηθούν οι κάλπες.

Ο κατάλογος των κυβερνητικών αξιωµατούχων που επέλεξαν την οδό της παραίτησης για να µην έχουν «συνταγµατικό κώλυµα» στις επόµενες εθνικές εκλογές περιλαµβάνει τουλάχιστον δέκα πρόσωπα, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ήδη δηµοσιοποιήσει την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν σε υπουργεία, ενώ κάποιοι άλλοι φέρονται να έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχει «αναρτηθεί» η απόφασή τους ακόµη στη «∆ιαύγεια».

Επίσης, υπάρχουν και ορισµένες περιπτώσεις, γενικών ή ειδικών γραµµατέων, που µπορεί να παρατείνουν τη θητεία τους οριακά, ευελπιστώντας ότι, εάν στο τέλος επιστρατευτούν από την Κουµουνδούρου για να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές, η συµµετοχή τους δεν θα «προσβληθεί» από κάποιον ανταγωνιστή «ανθυποψήφιό» τους.  

ΤΟ ΑΒΑΝΤΑΖ

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριµένη συνταγµατική επιταγή «ανέδειξε» τις τελευταίες ηµέρες µια οµάδα «επίδοξων» πολιτευτών, αποτελούµενη από πρόσωπα που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να µην έχουν προβλήµατα στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιοι διεκδικητές µιας κοινοβουλευτικής έδρας. Ωστόσο, η απόφασή τους αυτή, όσο καλοδεχούµενη και αν έγινε από τα «κεντρικά» της Κουµουνδούρου ή του Μεγάρου Μαξίµου, άλλο τόσο «ανησυχία» και «άγχος» προκαλεί στους εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης διεκδικούν την επανεκλογή τους στην περιφέρεια και τώρα θα έχουν απέναντί τους «εκλεκτούς» του κυβερνητικού συστήµατος.

∆ιότι η πλειονότητα των γενικών γραµµατέων ή των ειδικών συµβούλων που σκοπεύουν να πολιτευτούν «διατηρεί» ισχυρό δίκτυο γνωριµιών και άµεση πρόσβαση στον κεντρικό πυρήνα της εξουσίας, απολαµβάνοντας ταυτόχρονα ουσιαστική στήριξη από πρωτοκλασάτους υπουργούς που είναι «µέσα σε όλα τα πράγµατα». Για παράδειγµα η Πέτη Πέρκα, που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση της γενικής γραµµατέως Δηµόσιας Περιουσίας, ώστε να είναι υποψήφια βουλευτής στον νοµό Φλώρινας, είναι γνωστό πως απολαµβάνει της ένθερµης υποστήριξης και της Κουµουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίµου.

Ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, ο οποίος παραιτήθηκε από γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ναυτιλίας για να πολιτευτεί στον νοµό Ηλείας, προβάλλει ως απειλή, έχοντας οικοδοµήσει στην περιοχή ένα προφίλ «αστού σοσιαλδηµοκράτη», καθώς δεν έχει ταυτιστεί µε την περιθωριακή ατζέντα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριµένη περιφέρεια, που είδαν το «φως» του κοινοβουλίου από σπόντα στις προηγούµενες εθνικές εκλογές, αφού βγήκαν µε λίστα. Στην Αρκαδία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβει την ενόχλησή του επειδή το σύστηµα της «κεντρικής» εξουσίας, κυβερνητικής και κοµµατικής, προωθεί τον πρώην αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Κουµουνδούρου Χρήστο Στάικο.

Ο τελευταίος παραιτήθηκε προ ηµερών από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εµπορίου, προκειµένου να αφοσιωθεί στον προεκλογικό αγώνα που θα δώσει ως υποψήφιος στον νοµό Αρκαδίας. Επίσης, ακόµα ένας κυβερνητικός αξιωµατούχος µε πολιτική καταγωγή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι ο Θανάσης Καποτάς, που σκοπεύει να πολιτευτεί στον νοµό Κορινθίας. 

Τις τελευταίες ηµέρες παραιτήθηκε από τη θέση της αναπληρώτριας γραµµατέως του υπουργείου Εξωτερικών και η Κυριακή Τεκτονίδου, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης, που αργότερα ακολούθησε τη Λ. Κατσέλη στο κόµµα Κοινωνική Συµφωνία.

Η τελευταία υπέβαλε την παραίτησή της για να πολιτευτεί εκ νέου στη συµπρωτεύουσα. Στη µάχη των εθνικών εκλογών θα εµπλακεί εκ νέου και ο δηµοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης. Αυτήν τη φορά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα είναι υποψήφιος µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες, όπως στις εθνικές εκλογές του 2015, όπου δοκίµασε ανεπιτυχώς τις δυνάµεις του στην Α’ Περιφέρεια Πειραιώς, αλλά µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προ ηµερών παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού συµβούλου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται αυτήν τη φορά να είναι υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιώς.

Ο Σταύρος Καραγκούνης, µέχρι πρότινος διευθυντής του υπουργού Υποδοµών Χ. Σπίρτζη, σχεδιάζει να πολιτευτεί στον νοµό Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην περιοχή, καθώς και τη δυσφορία των νυν βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γ. Βαρεµένου. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια, όµως, θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος και ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, που επίσης αποχώρησε από τη θέση του γενικού γραµµατέα του υπουργείου Παιδείας.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018