Εξηγήσεις για την προκλητική του δήλωση για τους Έλληνες στρατιωτικούς κι ότι το θέμα τους δεν είναι το κύριο θέμα που πρέπει να απασχολεί τη χώρα, έδωσε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν άφησε εκτός από το στόχαστρό του και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον οποίο άσκησε κριτική αναφερόμενος στην επιμονή να μιλάει για «ομηρία» αναφορικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς, σημειώνοντας ότι η έννοια αυτή εμπεριέχει και την έννοια της ανταλλαγής.

Ο κ. Φίλης, παράλληλα, αναφερόμενος και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπενθύμισε στον κ. Καμμένο ότι έχει ήδη ψηφίσει το θέμα της διπλής ονομασίας κατά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού. Ειδικότερα για το θέμα των δηλώσεών του σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Είναι ένα κρίσιμο θέμα και κυρίως το να έρθουν γρήγορα πίσω, αλλά το πιο κρίσιμο είναι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Ερντογάν αναζητά το ρόλο του Σουλτάνου με κάθε τρόπο, γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να σταθεί απέναντι σ' αυτή την πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει». Για την αντιμετώπιση της Ευρώπης απέναντι στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι αυτό είναι θετικό βήμα. «Είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να λάβει θέση γιατί υπάρχει το θέμα του μεταναστευτικού που η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί. Η Τουρκία θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τον ρόλο της. Η παρέμβαση της Ε.Ε. στο θέμα της Τουρκίας είναι μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η παρέμβαση της Ε.Ε.».  

Για Πάνο Καμμένο

Αναφορικά με την επιμονή του Πάνου Καμμένου να μιλάει για «ομηρία» σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Είναι μια προσωπική άποψη του κ. Καμμένου, σεβαστή ως προσωπική άποψη, αρκεί να μην παράγει αρνητικά πρακτικά αποτελέσματα. Η έννοια της ομηρίας περιέχει την έννοια της ανταλλαγής. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι θέμα ανταλλαγής δεν υπάρχει. Ούτε καν η Τουρκία έχει θέσει τέτοιο θέμα. Γι' αυτό η λέξη "όμηρος" δεν είναι δόκιμη και δημιουργεί παρεξηγήσεις». Σχετικά με τα «νέα στοιχεία» που ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι βρέθηκαν στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Φίλης εκτίμηση: «Εμείς δεν έχουμε λόγο να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα».  

Σκοπιανό

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο κ. Φίλης εκτίμησε: «Είναι μια καλή ευκαιρία να δώσουμε λύση στο θέμα. Η επίσιμη θέση είναι να υπάρχει σύνθετη ονομασία, με τον όρο "Μακεδονία". Αυτό το έχει ψηφίσει και ο Πάνος Καμμένος στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Άρα η άποψή του στο θέμα είναι εντελώς προσωπική γιατί υπάρχει η επίσημη κυβερνητική θέση».  

«Ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν μιλάει με τον Θεό»

Για την απόφαση του ΣτΕ που δεν έκανε δεκτές τις αλλαγές στο βιβλίο των θρησκευτικών, ανέφερε ότι «ο κ. Σακελλαρίου δεν μιλάει με τον Θεό. Έχουμε την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα μας και είναι βασική αρχή. Η απόφαση του ΣτΕ είναι εκτός συντάγματος. Είναι λυπηρό το ΣτΕ να γλιστράει σε τέτοιες αποφάσεις. Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει».  

Για Εκκλησία

Τέλος, επανέλαβε την άποψή του ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας - κράτους και κατήγγειλε ότι «τα οικονομικά της Εκκλησίας είναι αδιαφανή. Η Εκκλησία ζητά συνεχώς και παίρνει ΕΣΠΑ. Τι το κάνει; Ποιος το ελέγχει; Ποιος ελέγχει το παγκάρι της Εκκλησίας; Να ανοίξουν όλα και να τα συζητήσουμε».