Τρεις διαφορετικές γραμμές έχουν υιοθετήσει τα μέλη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Ζάεφ για την εξεύρεση ονόματος για την πΓΔΜ. Τα στελέχη της κυβέρνησης καταθέτουν απονενοημένες προσπάθειες να καλύψουν το ενημερωτικό κενό που επικρατεί μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των Ελλήνων πολιτών, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε διαφορετικές απόψεις. Η «τριχοτόμηση» αυτή βγήκε στην επιφάνεια μετά τη σημερινή συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Κοτζιάς: Εμείς τελειώσαμε, μένουν οι πρωθυπουργοί (γραμμή 1)

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βλέπει ότι η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια έχει μπει σε τελική ευθεία προκειμένου να εξευρεθεί νέα ονομασία για τη γειτονική χώρα. Θεωρεί δε, πως η δουλειά του ίδιου αλλά και του Σκοπιανού ομολόγου του, Νικολά Ντιμιτρόφ, έχει ολοκληρωθεί. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι σαφές ότι προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις συζητήσεις με τα Σκόπια προκειμένου να μην υποστεί άλλο πολιτικό κόστος από τη διαπραγμάτευση.

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», έχει δηλώσει ο υπουργός ήδη από τη Δευτέρα.

Τζανακόπουλος: Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα (γραμμή 2)

Διαφορετική γνώμη από αυτή του αρμόδιου υπουργού φαίνεται να έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes. Υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογικό, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».

Καμμένος: Δεν θα ψηφίσω ονομασία με «Μακεδονία» (γραμμή 3)

Στο άλλο άκρο βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, που διαφωνεί εν γένει με την εξεύρεση λύσης που θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία».

Ο κ. Καμμένος δεν παραλείπει σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του να καταδικάζει οποιαδήποτε ονομασία περιλαμβάνει ως όρο τη λέξη «Μακεδονία» ενώ, σε tweet – απάντηση, που έδωσε χθες τον λογαριασμό του επισήμανε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ψηφίσει όνομα με τη λέξη «Μακεδονία».

Άλλωστε ο Πάνος Καμμένος απέχει, το τελευταίο διάστημα, από το κυβερνητικό του έργο καθώς βρίσκεται σε… διακοπές στο Μονακό ενώ αναλώνεται σε ανταλλαγή tweet με πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας.