Με την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά κίνηση της μαζικής αποχώρησης από τις εργασίες της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis απάντησε σύσσωμη η αντιπολίτευση στην άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μπει στην ουσία της υπόθεσης -ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να συνεχίσει σαν να μην συνέβη τίποτε, καλώντας τους πρώτους πολιτικούς, οι οποίοι όμως έχουν συμφωνήσει να μην παραστούν.

Λίγο μετά από τις 18:30 και έπειτα από την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να περιοριστεί σε θέματα αρμοδιότητας η πόρτα της αίθουσας 151 της Βουλής στην οποία συνεδρίαζε η προκαταρκτική άνοιξε και η αντιπολίτευση αποχώρησε μαζικά καταγγέλλοντας επιβεβαίωση της σκευωρίας και φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Η επιτροπή είχε ήδη εξελιχθεί σε φιάσκο, μόλις έναν μήνα μετά από τη συγκρότησή της.

Με την έναρξη της συνεδρίασης και διαβλέποντας τον κίνδυνο της αποχώρησης της αντιπολίτευσης η κυβερνητική πλειοψηφία επεχείρησε ελιγμό καταθέτοντας την πρόταση να κληθούν τα εννέα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα -ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη κληθεί την προηγούμενη εβδομάδα- όχι όμως ως μάρτυρες αλλά ως εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα καταθέσουν ακαδημαϊκά την άποψή τους για το αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα αδικήματα. Η κυβερνητική πελιοψηφία θεώρησε ότι αυτή η πρόταση θα έριχνε τους τόνους, ωστόσο προκάλεσε στην αντιπολίτευση ακριβώς τα αντίθετα συναισθήματα θυμηδίας και οργής.

«Αν δεν κληθούν ως μάρτυρες οι προστατευόμενοι, οι εμπλεκόμενοι και όποιος άλλος κριθεί απαραίτητο εμείς αποχωρούμε και δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να αλλάξετε άποψη» φώναξε ο Μάκης Βορίδης της Νέας Δημοκρατίας καταθέτοντας και επισήμως την απόφαση της ΝΔ να αποχωρήσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων, καθώς ο ένας μετά τον άλλον έπαιρνε τον λόγο και ανακοίνωνε ότι αν δνε κληθούν μάρτυρες το κόμμα τους αποχωρεί.

Η πλειοψηφία έκλεισε τα αυτιά και επέμεινε ότι σε πρώτο στάδιο η επιτροπή δεν μπορεί να καλέσει μάρτυρες αλλά θα πρέπει ναπεριοριστεί μόνο σε θέματα αρμοδιότητας. Έθεσε μάλιστα την πρότασή της και σε ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα ήταν 11-10 και η ανακοίνωσή του σήμανε την αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συνέβη τίποτε

Πάντως, παρά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις εργασίες της επιτροπής. 

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με το οποίο θα κληθούν πέντε από τα εννέα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν τις απόψεις τους την προανακριτική.

Συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη το πρωί στις 10.30 εχει προσκληθει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την Τρίτη το απόγευμα στις 5 το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, την Πέμπτη το πρωί στις 10.30 ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, την Πέμπτη το απόγευμα στις 5 ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Όπως ανέφερε ο κ.Δρίτσας οπως ανεφερε θα έχει την ευχέρεια σε περίπτωση που κάποιο από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν δεχθεί την πρόσκληση να προχωρήσει στον επόμενο.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες οι 10 εμπλεκόμενοι πολιτικοί έχουν ήδη λάβει την απόφαση να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση της επιτροπής διά της φυσικής τους παρουσιάσω και να μην παραστούν στην συνεδρίαση της επιτροπής.