Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο σύντομα θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτόξευσε νέες απειλές όσον αφορά το Αιγαίο και την Κύπρο.

Το πλοίο μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει σύντομα την πρώτη γεώτρηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση για ενεργειακά θέματα στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας.

«Δεν επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέψουμε να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και την Κύπρο,  το γεγονός ότι επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας σε ζητήματα ασφαλείας σε άλλες περιοχές. Ελπίζω να πήραν το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας όσοι επιχείρησαν παρά την Τουρκία  να κάνουν γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου» τόνισε ο κ. Ερντογάν. Ακόμη ανέφερε: «Ειδικά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όλοι θα αποδεχτούν και θα υποστούν τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να υφαρπάξει τα δικαιώματα των Τούρκων της βορείου Κύπρου. Τα βήματα εδώ θα γίνουν από κοινού. Αν θα γίνουν επενδύσεις θα τις κάνουμε μαζί. Μαζί θα βγάλουμε και το προϊόν. Η επιτροπή που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό θα κάνει από κοινού τις γεωτρήσεις. Ότι βγει θα μοιραστεί στη Νότια Κύπρο ανάλογα με τον πληθυσμό της και ο Βορράς θα πάρει το δικαίωμα του ανάλογα με τον πληθυσμό του».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. O Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να σταματήσουν οι «μονομερείς»- όπως τις χαρακτήρισε- ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και οι Τούρκοι έχουν δικαίωμα στα αποθέματα γύρω από το νησί, υποστήριξε λέγοντας πώς η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων.