Ημέρα εξελίξεων θα είναι η σημερινή για την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, με τη Νέα Δημοκρατία να απειλεί με αποχώρηση από τη σημερινή κιόλας συνεδρίαση, αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει σε συζήτηση όχι για την ουσία αλλά για την αρμοδιότητα. Έναν ακριβώς μήνα μετά την απόφαση της Ολομέλειας για σύστασή της, η επιτροπή κινδυνεύει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη και να εξελιχθεί σε φιάσκο.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η Νέα Δημοκρατία θα απαιτήσει σαφή απάντηση από την κυβερνητική πλειοψηφία για το αν θα υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αν αυτή δεν υπάρξει, πολύ δε περισσότερο αν η πλειοψηφία επιμείνει σε συζήτηση επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής και όχι σε προγραμματισμό ουσιαστικού έργου, η ΝΔ θα αποχωρήσει με καταγγελίες πως η σκευωρία επιβεβαιώθηκε.

«Η απόφαση είναι ειλημμένη. Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παραμονή μας συζήτηση για την αρμοδιότητα. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είπε όλα στο φως» έλεγε χθες στο parapolitika.gr κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr, η Νέα Δημοκρατία από την προηγούμενη συνεδρίαση έχει καταθέσει διά του Μάκη Βορίδη σχέδιο προγραμματισμού της Επιτροπής, το οποίο προβλέπει κλήση κατά σειρά προτεραιότητας των τριών προστατευομένων μαρτύρων, του πρώην αντιπροέδρου της ελληνικής Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, των εμπλεκομένων πολιτικών, αλλά και των μαρτύρων που αυτοί θα προτείνουν και τέλος αν αυτό κριθεί σκόπιμο κατ' αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων.

«Η ΝΔ έδειξε τον δρόμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, δεν έχει νόημα να παραμείνουμε» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούσαν ότι ο ελιγμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα είναι άλλος από την κρίση αναρμοδιότητας της Επιτροπής όχι μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», αλλά ακόμα και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, παρά το ότι υπάρχει αντίθετη νομολογία επ' αυτού.

Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία θα βγάλει από πάνω της το βάρος του πορίσματος της παραγραφής και θα στείλει άμεσα τον φάκελο στη δικαιοσύνη θέλοντας να δείξει ότι επιθυμεί την τάχιστη διαλεύκανση της υπόθεσης.