Η Αθήνα διεθνοποιεί το θέμα της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να κλιμακώσει το θέμα από τη στιγμή που μετέφερε τους δυο συλληφθέντες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να προχωρήσει τη διαδικασία αποφυλάκισής τους.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο ενημέρωσε για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε το Συμβούλιο Άμυνας της ΕΕ λέγοντας ότι «το θέμα αφορά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία» ενώ συζήτησε το θέμα με τα κορυφαία στελέχη της συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι πρέπει να σταματήσει να επενδύει πολιτικά στη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Οι πληροφορίες λένε ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς όλα δείχνουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν αποφασίσει να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα χρονοτριβώντας και βρίσκοντας συνεχώς νέα προσκόμματα για να καθυστερήσουν την απελευθέρωση των δυο συλληφθέντων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τους χαμηλούς τόνους που έχει κρατήσει εξαρχής και να μην προκαλέσει την τουρκική πλευρά, παρακολουθώντας όμως από πολύ κοντά την όλη ιστορία. Έτσι αναμένεται τις επόμενες ώρες να ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές να παραστεί Έλληνας τεχνικός στη διαδικασία έρευνας που θα κάνουν οι Τούρκοι στα τρία κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους οι δυο συλληφθέντες.

Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης, ενώ έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια μέχρι την τελική λύση του προβλήματος που δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα. Ως τελευταία λύση έχει επιλεγεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Ταγίπ Ερντογάν είτε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.