Κορυφώνεται η αγωνία για τους δυο Έλληνες αξιωματικούς που συνελήφθησαν στην περιοχή του Έβρου από τουρκική περίπολο και αναμένεται να δικαστούν σήμερα καθώς η τουρκική πλευρά δεν διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο περιστατικό στο επίπεδο του τοπικού στρατιωτικού διοικητή, αλλά επέλεξε να δώσει μεγάλη έκταση στο θέμα.

Φυσικά όλο το Σαββατοκύριακο υπήρξαν έντονες διεργασίες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο προκειμένου σήμερα να υπάρξει μια ομαλή έκβαση της υπόθεσης ώστε οι δυο αξιωματικοί να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους.

«Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με ασφάλεια στη χώρα μας» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το γεγονός ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογαν επέστρεψε χθες το βράδυ στην Τουρκία από την Αφρική όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη ανησυχεί σε ένα βαθμό την ελληνική κυβέρνηση δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

Φοβούνται δηλαδή μήπως προσπαθήσει να συνδέσει με κάποιο τρόπο την εν λόγω υπόθεση με εκείνη των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα και την έκδοση των οποίων ζητά με επιμονή η Άγκυρα. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο απορρίπτουν κάθε σενάριο ανταλλαγής καθώς όπως λένε οι δυο υποθέσεις έχουν διαφορετικό περιεχόμενο.

Η κυβέρνηση δίνει ακόμα ιδιαίτερη σημασία στην παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, καθώς δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον τις εξελίξεις. Παράλληλα παρασκηνιακά την υπόθεση παρακολουθούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Πάντως το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη βεβαρημένο ιστορικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα. Μετά το επεισόδιο στα Ίμια και την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να πιέσει για τους 8 Τούρκους. Ετσι κάποιοι δεν αποκλείουν η Άγκυρα να αρχίσει να κωλυσιεργεί και να αφήνει να κυλάει ο χρόνος προκειμένου να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για τους «8».