Καταιγισμός εξελίξεων και βροχή παραιτήσεων για την κυβέρνηση και πολλές πια… άδειες καρέκλες στο υπουργικό συμβούλιο. Οι εξελίξεις ανατρέπουν τα σχέδια του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό και φαίνεται ότι οι πιέσεις πια για ανακοίνωση αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος γίνονται πιο έντονες από χθες.

Ωστόσο, στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για τα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στην κυβέρνηση και τα χαρακτηριστικά που θα έχει αυτός ο ανασχηματισμός, θα είναι δομικός, ή με αμιγώς προεκλογικό και επικοινωνιακό αντίκρισμα;

Τουλάχιστον, τρεις υπουργικές θέσεις μένουν κενές, αφού πριν τις παραιτήσεις Παπαδημητρίου και Αντωνοπούλου υπήρχε εκκρεμότητα στην κυβέρνηση και με την θέση του κ. Ζουράρι που δεν είχε αντικατασταθεί. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των υπουργικών καρεκλών που μένουν κενές και πιέζουν την πολιτική κατάσταση προς ανασχηματισμό.

Το υπουργείο Εργασίας είναι ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα που χρειάζεται άμεσα να βρεθεί ο αντικαταστάτης, όπως άλλωστε και το υπουργείο Οικονομίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε ο κ. Παπαδημητρίου.  

Στη «μαύρη λίστα»

Εκτός από τους ήδη «παραιτηθέντες» υπουργούς στο στόχαστρο του ανασχηματισμού μπαίνουν ξανά και τα γνωστά ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ένας από τους υπουργούς που από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει συχνά στο στόχαστρο, όχι μόνο τώρα με την περίπτωση Novartis, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε αδιέξοδο και αναγκάστηκε προκλητικά να τον αφήσει «εκτός έρευνας», αλλά η μόλυνση του Σαρωνικού αποτέλεσε και την αιχμή του δόρατος που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο να τον εντάξει στην «μαύρη λίστα».

Στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά θέματα στο μεταναστευτικό τα οποία κατηγορείται ακόμη και από τους συντρόφους του ότι δεν τα διαχειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου φαίνεται ότι μπήκε κι αυτή στη «λίστα» με όσους αναμένεται να φύγουν από την κυβέρνηση, όχι όμως για κάτι που έκανε αλλά και για όσα – και είναι πολλά – δεν έχει κάνει, αφού ακόμη και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ακόμη δεν έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής.