Λίγο µετά το κλείσιµο της τρίτης αξιολόγησης και λίγο πριν ξεκινήσει ο διάλογος µε τους θεσµούς για το χρέος αναµένεται να κάνει ο πρωθυπουργός τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί να ενισχύσει τους παραγωγικούς τοµείς της κυβέρνησής του µε νέα πρόσωπα.

Παράλληλα, µετά την υπόθεση Ζουράρι αναµένεται να επανακαθοριστούν οι τοµείς που θα αναλάβει το κόµµα του Πάνου Καµµένου, καθώς οι «καραµπόλες» στο νέο κυβερνητικό σχήµα µπορεί να φέρουν αλλαγές και στα χαρτοφυλάκια που κατέχουν σήµερα στελέχη των ΑΝΕΛ.

Το πρόβληµα που δηµιουργήθηκε από τις αναφορές του Κώστα Ζουράρι εναντίον των φιλάθλων του Ολυµπιακού και του Άρη αντιµετωπίστηκε σχετικά γρήγορα από την κυβέρνηση, καθώς από την πρώτη στιγµή ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε να µη θέλει να συρθεί πίσω από τον αθυρόστοµο υπουργό του. Γι' αυτό άλλωστε ζήτησε από τον Πάνο Καµµένο να αντιµετωπίσει το θέµα άµεσα και αποτελεσµατικά.

Το γεγονός ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός έδωσε τις αρµοδιότητες του πρώην υφυπουργού Παιδείας στον Κώστα Γαβρόγλου πυροδότησε τα σενάρια που θέλουν τον ανασχηµατισµό να βρίσκεται αρκετά κοντά, δηλαδή µέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το επιχείρηµα ήταν ότι, εάν ο πρωθυπουργός δεν σκεπτόταν να κάνει και άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση, θα όριζε αµέσως τον αντικαταστάτη του Κώστα Ζουράρι, καθώς οι ΑΝΕΛ εµφανίζονται να µένουν για την ώρα µε µία θέση λιγότερη στο υπουργικό σχήµα.

Οι κυβερνητικές αλλαγές θα ξεκινήσουν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς ο Γιάννης Μουζάλας είναι ήδη µε το ένα πόδι εκτός. Η στάση των «53» αλλά και η φυσική κόπωση έχουν οδηγήσει τον υπουργό να επιθυµεί µε κάθε τρόπο την αποχώρησή του από το υπουργείο.  

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Παρά τα όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί για τον αντικαταστάτη του Γ. Μουζάλα, τελευταία έχει πέσει στο τραπέζι το όνοµα του Νίκου Φίλη. Ο πρώην υπ. Παιδείας εµφανίζεται να γνωρίζει πολύ καλά τα θέµατα του συγκεκριµένου υπουργείου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο δυναµικός χαρακτήρας του ταιριάζει ιδιαίτερα σε αυτό το αντικείµενο τη συγκεκριµένη στιγµή.

Οι σχέσεις του βουλευτή Α’ Αθήνας, µάλιστα, µε τον Αλέξη Τσίπρα έχουν αποκατασταθεί, ενώ, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις του πρώην υπουργού στο θέµα των πλειστηριασµών, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου τού αναγνωρίζουν τη συνέπεια και την κοµµατική πειθαρχία που τον διακρίνουν.

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να µην επιθυµεί τη µετακίνηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άµυνας ∆ηµήτρη Βίτσα -που εµφανίζεται ως ο επικρατέστερος για το Μεταναστευτικής Πολιτικής-, καθώς η παρουσία του στο υπουργείο Άµυνας κρίνεται επιτυχηµένη. Ο Βαγγέλης Αποστόλου εµφανίζεται να είναι ο αδύναµος κρίκος, αφού οι άσπονδοι φίλοι του τον κατηγορούν για µεροληψία υπέρ της περιοχής της Εύβοιας, που είναι η εκλογική του περιφέρεια.

Το γεγονός ωστόσο ότι οι αγροτικοί σύλλογοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις µέσα στον Φεβρουάριο περιπλέκει τα πράγµατα, δεδοµένου ότι ο υπουργός έχει τον τρόπο να επικοινωνεί µε τους αγρότες συνδικαλιστές. Ο υπουργός Οικονοµίας ∆. Παπαδηµητρίου είναι ένα από τα πρόσωπα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήµατος. Οι πληροφορίες όµως λένε ότι ο πρωθυπουργός επιθυµεί την παραµονή του στο κυβερνητικό σχήµα -ίσως από άλλο πόστο (ακούγεται το υπουργείο Πολιτισµού)-, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τού αναγνωρίζει τις επιτυχηµένες προσπάθειες που έκανε για να αποκατασταθούν οι ελληνοαµερικανικές σχέσεις.

Για τη θέση του υπουργού Οικονοµίας ακούγονται τα ονόµατα του Στέργιου Πιτσιόρλα αλλά και του Νίκου Παππά, εάν ο τελευταίος αποφασίσει ότι θέλει να µετακοµίσει από το Ψηφιακής Πολιτικής σε ένα παραγωγικό υπουργείο.

Στους κερδισµένους λέγεται ότι θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Η Λυδία Κονιόρδου αναµένεται να αποχωρήσει από το υπουργείο Πολιτισµού, ενώ για υφυπουργός Παιδείας ακούγεται ο προερχόµενος από τους ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να βάλει νέα πρόσωπα σε θέσεις υφυπουργών, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, χωρίς ωστόσο να µειωθεί ο αριθµός των στελεχών των ΑΝΕΛ που µετέχουν στην κυβέρνηση.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018