Από το Μόναχο όπου βρίσκεται προσκεκλημένος στη 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον realfm 97,8 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε:

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λάθος εκτιμήσεις όσον αφορά στις προθέσεις της Τουρκίας».

«Όλα δείχνουν ότι η τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο θα συνεχιστεί. Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Δεν λέμε ότι θα κλιμακωθεί αλλά ότι θα διατηρηθεί, ακόμα και ως αντιπερισπασμός στο βασικό μέτωπο τουρκικού ενδιαφέροντος που είναι η παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στην Κύπρο».

«Η Τουρκία, και αυτό πρέπει να προβάλλουμε προς τα έξω, εξελίσσεται σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, αβέβαιο σύμμαχο και σε εμπόδιο για την εφαρμογή της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η Άγκυρα φέρεται εδώ και καιρό ως παράγοντας αστάθειας και αβεβαιότητας στην κρίσιμη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτά πρέπει να τα αναδείξουμε εγκαίρως».

Και κατέληξε:

«Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις σωστές ενέργειες για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στο Αιγαίο προστατεύοντας ταυτόχρονα τα νόμιμα ζωτικά μας συμφέροντα και δίκαια».

Αναφορικά, δε, με τις τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων, ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του διερωτώμενος:

«Είναι δυνατόν να πληροφορούμαστε από τον κ. Ζάεφ τις εξελίξεις στο Σκοπιανό; Έτσι δημιουργεί η κυβέρνηση προϋποθέσεις συνεννόησης και συγκλίσεων; Είναι απαράδεκτη συμπεριφορά.»