Πρόταση νόμου με την οποία ζητούν αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών κατέθεσαν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συζήτηση της πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα ζητείται: «Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του Π.Κ. τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό να μην συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους». Με απλά λόγια το συγκεκριμένο αδίκημα, όταν αυτό θα αφορά σε Υπουργό να εξετάζεται από την τακτική Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή, όπως ακριβώς και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το άρθρο 235 του ΠΚ περιγράφει το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου, αδίκημα δηλαδή που ασκείται κατά την άσκηση καθηκόντων. Αν ο νόμος ορίζει ότι δεν έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων - όπως ζητούν με την πρόταση νόμου οι ΑΝΕΛ - τότε η δωροληψία είτε υπουργού είτε υπαλλήλου κατά την άσκηση καθηκόντων επί της ουσίας παύει να είναι αδίκημα. 

Η κατάθεση της πρότασης νόμου προκαλεί πάντως πολλά ερωτήματα.

Μόλις μία ημέρα προηγουμένως οι ΑΝΕΛ έδειχναν αμφιβολία για το αν το συγκεκριμένο αδίκημα εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και παρέπεμπε στην προανακριτική για τη συγκεκριμένη απόφαση. Στην πράξη η πρόταση νόμου των ΑΝΕΛ ισοδυναμεί με παραδοχή πως με το ισχύον πλαίσιο το συγκεκριμένο αδίκημα εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και υπόκειται σε σύντομη παραγραφή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πάνος Καμμένος έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με την οποία δήλωνε ότι αποποιείται κάθε προστασίας που παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος ως υπουργού, με αφορμή τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, εφόσον ψηφιστεί η διάταξη αυτή, δεν θα εμπίπτει, αντιστοίχως, καμία καταγγελία περι δωροληψίας από υπουργό στον έλεγχο της προανακριτικής επιτροπής που αναμένεται να συστηθεί για την υπόθεση της Novartis.