Την ποινική δικαιοσύνη απασχολεί ποικιλοτρόπως και για διάφορους λόγους, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας Βασίλης Παπαδόπουλος στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τη χώρα μας για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm. Με βάση πάντα τις ίδιες πηγές, οι «περιπέτειες» του κ. Παπαδόπουλου με τις διωκτικές και τις ελεγκτικές Αρχές ξεκίνησαν το 1982, όταν συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για εμπόριο και παράνομη εισαγωγή φυσιγγίων και όπλων στη χώρα. Ακόμα, φαίνεται ότι το 1990 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 ημερών για ακάλυπτες επιταγές. Επίσης, το 2008 το Τμήμα Ασφαλείας της ΕΥΠ φέρεται να ασχολήθηκε με τον φάκελό του και τις σχέσεις του με Ισραηλινό υπήκοο, καθώς και με τις δραστηριότητες στις οποίες είχαν εμπλακεί. Ο Β. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το 2009 απασχόλησε και τις Αρχές των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2009, η Interpol Σκοπίων εξέδωσε ένταλμα σύλληψης προς την Interpol Ελλάδας. Δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα αν το συγκεκριμένο ένταλμα έχει εκτελεστεί ή εκκρεμεί. Το ίδιο διάστημα η Interpol Σκοπίων φέρεται να έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για τον Έλληνα έμπορο όπλων, καθώς ζήτησε να ενημερωθεί από την Interpol Ελλάδας αν είχε δηλώσει απώλεια διαβατηρίου και εάν τα στοιχεία του ήταν αληθινά. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η σχέση του Β. Παπαδόπουλου με την ελληνική δικαιοσύνη και τα ποινικά δικαστήρια. Ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στη διακρατική συμφωνία για τα 300.000 βλήματα 105 mm έχει δεχτεί πολλές μηνύσεις και έχει κατηγορηθεί για παράνομη κατοχή και εμπόριο όπλων, τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία του, η Ολυμπιακή Βιομηχανία.  

ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ  

Αρχικά, σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ, στις 16/2/2004 υποβλήθηκε μήνυση στον Β. Παπαδόπουλο για αδίκημα του Ν. 2168/1993 «Ρυθμίσεις περί όπλων» από το Αστυνομικό Τμήμα Αξιούπολης. Έναν μήνα αργότερα, στις 22/3/2004, κατατέθηκε νέα μήνυση εναντίον του για αδίκημα του Ν. 2168/1993 «Ρυθμίσεις περί όπλων», από το ίδιο Αστυνομικό Τμήμα. Στη συνέχεια, στις 17/3/2006 υποβλήθηκε νέα μήνυση στην Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε. και στον Β. Παπαδόπουλο, για παράνομη κατοχή όπλων και παράνομη εμπορία όπλων και λοιπών αντικειμένων, από το Τμήμα Βιομηχανίας της Νομαρχίας Κιλκίς. Αργότερα, στις 4/5/2009, ήρθε μια νέα μήνυση από το Δασαρχείο Ηγουμενίτσας εναντίον του Β. Παπαδόπουλου για τέλεση αδικήματος του Ν. 998/1979 «Περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων».

Αλλά και στις 18/9/2010 ο ίδιος δέχθηκε νέα μήνυση από το Αστυνομικό Τμήμα Αξιούπολης για παράνομη κατοχή όπλου του Ν.2168/1993 «Ρυθμίσεις περί όπλων». Σε αυτές τις υποθέσεις δεν έχει γίνει γνωστό το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο έλεγχος από την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς μπορεί ορισμένες εξ αυτών να εκκρεμούν ή κάποιες να έχουν τελεσιδικήσει. Ωστόσο, υπάρχει άλλη μία περίπτωση το 2014. Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου του έτους αυτού το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση 517/2014 καταδίκασε τελεσίδικα τον Βασίλη Παπαδόπουλο και την εταιρεία του Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε. για «λαθρεμπορική τελωνειακή παράβαση». Το αδίκημα του λαθρεμπορίου και της υποτιμολόγησης φαίνεται ότι διαπράχθηκε σε συνεργασία με εταιρεία από τη Σερβία παραμονές των Χριστουγέννων του 1996.    

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Το βασικό ερώτημα έχει να κάνει όχι με τις δραστηριότητες του Βασίλη Παπαδόπουλου και τις στενές, από ό,τι φαίνεται, σχέσεις με την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά με τις εμπλοκές του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πώς είναι δυνατόν να μην ασχολήθηκαν με το ποινικό μητρώο του; Δεν τους ενδιέφερε ποιος, τέλος πάντων, εκπροσωπούσε μια χώρα σε διακρατική συμφωνία;

Αλλά και η Σαουδική Αραβία στη βάση ποιων επαφών φέρεται να επέλεξε έναν Έλληνα επιχειρηματία από το Κιλκίς, με πολλές εμπλοκές σε σχέση με παράνομο φορτίο όπλων, ο οποίος διερευνάται μάλιστα σε επίπεδο ΕΥΠ;

Φυσικά, επισήμως η Σαουδική Αραβία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με τον Βασίλη Παπαδόπουλο, πλην της σαφούς άρνησης, σε υπηρεσιακό επίπεδο στο υπουργείο Άμυνας, ότι έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του.