Το βάθος και το βάρος των στοιχείων από το σκάνδαλο NOVARTIS, αλλά και τα ποσά που το συνοδεύουν προκαλούν ίλιγγο στο πολιτικό σκηνικό, αλλάζουν άρον – άρον την πολιτική ατζέντα, όπως ήλπιζε και στόχευε η κυβέρνηση, αλλά παράλληλα φέρνουν στην επιφάνεια πολλά θολά σημεία μιας υπόθεσης που παγκοσμίως απασχολεί και έχει χαρακτηριστική ως σκάνδαλο, ωστόσο σχετικό πόρισμα που φτάνει στην Βουλή, μόνο στην Ελλάδα υπάρχει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία έδινε μίζες που φτάνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντας (30  τον αριθμό – 10 πολιτικούς και 20 υπηρεσιακούς παράγοντες) προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές στον φαρμάκων.

Εφόσον το πετύχαινε αυτό στην Ελλάδα, η αύξηση για τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας θα ήταν γεγονός και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός ότι στοχοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα που ανήκουν στις προηγούμενες κυβέρνησης, αλλά και η βιασύνη της κυβέρνησης να φτάσει στην συγκεκριμένη συγκυρία στην Βουλή ο φάκελος της NOVARTIS έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, η οποία με βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Η βροχή διαψεύσεων από τα πρόσωπα που εμπλέκονται έρχεται από την πρώτη στιγμή να «βουλιάξει» τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια καταιγίδα παρωδία και συνωμοσιολογίας, όπως όλοι τους καταγγέλλουν. Την ίδια ώρα το περιεχόμενο της δικογραφίας προκαλεί επίσης οργισμένες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους με τον Αντώνη Σαμαρά μάλιστα σήμερα να καταθέτει μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας.  

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Οι πληροφορίες της δικογραφίας αναφέρουν ότι τρία πρώην στελέχη της NOVARTIS HELLAS αποτελούν και τους «προστατευόμενους μάρτυρες» στην υπόθεση αυτή, και στις καταθέσεις αυτών των στελεχών γίνεται αναφορά για δωροδοκία πολιτικών.

Μάλιστα με πιπεράτες ακόμη λεπτομέρειες περιγράφουν το πώς κλείνονταν τα deal, πώς τους υποδέχονταν οι πολιτικοί και πώς γίνονταν οι διανομές των χρημάτων μέσα σε χαρτοφύλακες και μαύρες βαλίτσες. Τα πρόσωπα αυτά είναι που «δείχνουν» τους πολιτικούς και τους εμπλέκουν στο σκάνδαλο.

Πέρα όμως από τις καταθέσεις των μαρτύρων αυτών δεν υπάρχουν αναφορές από τους ίδιους σε λογαριασμούς και καταθέσεις ώστε να μπορεί να εντοπιστεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές η «διαδρομή του χρήματος» που ή θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς τους ή εάν δεν εντοπιστούν θα παραμείνουν έωλοι…

Για το λόγο αυτό άλλωστε η διαδικασία της έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές συνεχίζεται, ενώ σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για την υπόθεση. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή  το Μαξίμου έδειξε ότι δεν παίρνει αποστάσεις από την συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση.