Για μια φορά ακόμη η Πειραιώς διαμηνύει ότι δεν έχει νόημα η Σύγκληση Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία των δύο εταίρων για την ονομασία των Σκοπίων. Η θέση αυτή αποτελεί απάντηση και στα σενάρια που διακινεί το Μαξίμου ότι ο Π.Καμμένος αν συμφωνήσουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα Συμβούλιο Αρχηγών θα προχωρούσε και εκείνος σε αναδίπλωση της θέσης του.

Ολα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να προσέλθει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών χωρίς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προηγουμένως δημοσίως να έχει δεσμευτεί ότι αποδέχεται σύνθετη ονομασία. Δεν θα πάρει το ρίσκο ο κ.Καμμένος να πει ένα ηρωικό όχι στο Συμβούλιο. Ούτε βεβαίως να το χρησιμοποιήσει ως «άλλοθι» για την κωλοτούμπα που ενδεχομένως ετοιμάζεται να κάνει, όπως τονίζουν κομματικές πηγές.  

Το σκοπιανό μπήκε επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πειραιώς την Τετάρτη. Συμμετείχαν η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρέσβης επί τιμή Γεώργιος Σαββαίδης, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και άλλοι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.   

Η Αξιωματική  Αντιπολίτευση ανεβάζει τον πήχη για την θέση με την οποία θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση Τσίπρα για την ονομασία των Σκοπίων. Θεωρεί απολύτως αναγκαία τη συμφωνία  των δύο κυβερνητικών εταίρων Τσίπρα και Καμμένου και ως «μίνιμουμ» την τήρηση των προγραμματικών δηλώσεων που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή το 2015, με τις οποίες επιβεβαίωσε την εθνική γραμμή που χάραξε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπέρ μιας  αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ergaomnes, όπως τόνισε στα parapolitika.gr αρμόδια κομματική πηγή.

Αυτό ερμηνεύεται και ως ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει από αυτήν τη γραμμή, δεδομένου ότι την επέβαλλε η κυβέρνηση Καραμανλή όταν τα Σκόπια διακατέχονταν από το πολεμικό κλίμα που καλλιεργούσε ο Γκρουέφσκι οπότε τώρα υπάρχουν περιθώρια για την ελληνική πλευρά να διεκδικήσει καλύτερη θέση. Σήμερα εκτιμάται ότι οι συνθήκες είναι πιο ευνοικές για την κυβέρνηση Τσίπρα καθώς τα Σκόπια είναι αυτά που επιζητούν τη λύση και επομένως θα έπρεπε να κάνουν περισσότερες υποχωρήσεις, όπως τονίζουν οι κομματικές πηγές.  

Erga Omnes  

Μία κρίσιμη παράμετρος που συζητείται στη ΝΔ είναι να χρησιμοποιείται η ονομασία των Σκοπίων για όλες τις χρήσεις, erga omnes. Αυτό προϋποθέτει, όμως, αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος το οποίο αναφέρεται σε Δημοκρατία της Μακεδονίας και σε Μακεδόνες. Θα δεχθούν οι Σκοπιανοί αυτήν την ανατροπή; Υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το erga omnes η ΝΔ δεν πρόκειται να αποδεχθεί όπως διαμηνύει.

Ενιαία πρόταση  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οφείλουν να παρουσιάσουν κοινή κυβερνητική θέση όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ κι αυτό αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα», δήλωσε για μια φορά ακόμη η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη (Σκάι).

Χαρακτήρισε «εξόχως προβληματική» την διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να είναι διασπασμένη αλλά να ζητά από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί. Άφησε αιχμές για «αδυναμία» του πρωθυπουργού να δώσει στη δημοσιότητα, ή έστω στα κόμματα, τη θέση της κυβέρνησης.

«Η χώρα έχει εθνική γραμμή που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπηρετεί», είπε.   Επίθεση στην κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί» το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων «για να δημιουργήσει πρόβλημα στα κόμματα» εξαπέλυσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος (Θέμα).

Σχολιάζοντας τις  δηλώσεις Κοτζιά ότι η πρόταση θα είναι καλή και θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών «ή προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα ή το γνωρίζει από τώρα το αποτέλεσμα,  που σημαίνει οτι έχουν προχωρήσει σε μυστικές επαφές».  «Είναι πολύ άσχημο να γίνονται συνομιλίες για ένα εθνικό θέμα να της μαθαίνουμε απο την άλλη πλευρά και όχι την κυβέρνηση» τόνισε.  

Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ θεωρεί ότι «για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό».