Λάθος θεωρεί ο Γιώργος Κυρίτσης το γεγονός πως η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει αναχθεί σε εθνικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, με τον τρόπο αυτό οι πολιτικές δυνάμεις διχάζονται «οριζοντίως» με συνέπεια «σε όλα τα κόμματα να υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν το Α και κάποιοι άλλοι το Β».

Ο Γιώργος Κυρίτσης απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα τι θα συμβεί εάν οι ΑΝΕΛ ασκήσουν βέτο σε μία ονομασία με τον όρο Μακεδονία, όπως έχει τονίσει ο Πάνος Καμμένος. «Τη γραμμή σε μία διαπραγμάτευση τη δίνει ο πρωθυπουργός και στις συζητήσεις συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών» ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμές κατά του δημάρχου Λέσβου για το προσφυγικό

Ο ίδιος άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στο ζήτημα, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό αμοραλισμό» τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει στη Βουλή την ονομασία της ΠΓΔΜ αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, ακόμα και αν συμφωνεί.

Όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, ο Γιώργος Κυρίτσης είπε πως ενώ οι Ευρωπαίοι «αθετούν την υπογραφή τους» για την υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων, «φωνάζουν ότι έχει συσσωρευτεί πολύς κόσμος στη Μόρια και τα νησιά», κάνοντας λόγο για «βαθιά υποκρισία».

Στρεφόμενος και κατά και των τοπικών Αρχών των νησιών, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε πως η εγκατάσταση οικίσκων ενόψει της χειμερινής καιρικής επιδείνωσης αργεί εξαιτίας της στάσης των τοπικών αρχόντων.

Ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός «βάζει φιτιλιές» μιλώντας για απόπειρα επέκτασης και διεύρυνσης της Μόριας, ενώ η κυβέρνηση απλώς επιχειρεί να αντικαταστήσει τις σκηνές με οικίσκους, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.