Έτος της «μεγάλης ανατροπής» χαρακτήρισε το 2018 ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και έθεσε το κόμμα σε θέσεις μάχης, κλείνοντας τις εργασίες του 11ου τακτικού συνεδρίου την Κυριακή το απόγευμα. «Σήμερα θέτω τον κόμμα σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα, ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα για να φύγουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, για να φύγει η πιο ανίκανη και ανέντιμη κυβέρνηση» τόνισε. «Οι επόμενες εκλογές θα είναι μία μάχη για την ψυχή του έθνους».  

Το ενωτικό πνεύμα που για πρώτη φορά τόσο ηχηρά επιδείχθηκε ανάμεσα σε όλες τις φυλές της ΝΔ (καραμανλικούς, σαμαρικούς κλπ) λειτούργησε ως ένεση αυτοπεποίθησης.

Ο Κυρ.Μητσοτάκης επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να αλλάξει τη χώρα την επόμενη μέρα. «Είμαστε έτοιμοι και έχουμε σχέδιο».  

Περιέγραψε τη ΝΔ ως «το μεγάλο, όχι μόνο φιλελεύθερο αλλά και μεγάλο λαϊκό κόμμα της Ελλάδας που ενώνει όλους τους Έλληνες». Απευθύνθηκε σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Σας υποσχέθηκαν και τους ψηφίσατε, τους δώσατε δύο ευκαιρίες, την αντιμνημονιακή και τη μνημονιακή, σας εξαπάτησαν διπλά, όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για την χώρα» τόνισε. «Σήμερα δεσμεύομαι ότι κανείς δεν θα παίξει την Ελλάδα στα ζάρια.»  

Άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής  

Οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι κρίσιμες καθώς άπτονται όχι μόνο της κυβερνητικής συνοχής αλλά και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε σχεδόν ανοιχτή πρόσκληση διακυβέρνησης στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Η εθνική ανάγκη της αντιμετώπισης της κρίσης μας έφερε δίπλα-δίπλα συμμάχους» είπε στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να δρομολογήσει την έξοδο από την κρίση. «Βάλαμε την πατρίδα πάνω από τα κόμματα ως υπεύθυνοι, ως πατριώτες πολιτικοί» τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στην νέα πολιτική πραγματικότητα.  

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ποταμιού είπε ότι οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι «δυσδιάκριτες». Έκπληξη ήταν το θερμό άνοιγμα που έκανε στη ΝΔ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρωων Μάριος Γεωργιάδης αν και λίγες ώρες μετά το κόμμα σε ανακοίνωση του επέμεινε στη θέση Λεβέντη για ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.   Ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ και σε ότι αφορά στην ανανέωση.

«Δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές δίχως έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς» τόνισε. Ως προς τους άξωνες του κυβερνητικού πλαισίου της ΝΔ είπε: «Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους φόρους και η δέσμευσή μου αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να συμπαρασταθούμε στους πιο αδύναμους πολίτες. Είμαστε έτοιμοι να μεταρρυθμίσουμε το κράτος με αξιολόγηση παντού, χωρίς να φοβόμαστε τις συντεχνίες. Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών χωρίς άβατα στα Εξάρχεια και στην Δυτική Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε την Παιδεία.»  

Ο Σαμαράς  

Από τις πιο δυνατές στιγμές του συνεδρίου ήταν η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι σύνεδροι τον διέκοπταν με χειροκροτήματα. «Ηλθε ο κ. Βούτσης προχθές και μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως το 2015 μας έριξαν, λέει, οι ξένοι δανειστές!» δήλωσε. 

«Δεν τα θυμάται καλά…Αυτοί που αρνήθηκαν να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας μας έριξαν!  Από μέσα από την Ελλάδα. Οι απ’ έξω μπορεί να μη βοήθησαν τότε…Όμως άλλοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια.. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ – μαζί με τη Χρυσή Αυγή! Και, βεβαίως, τον Κουβέλη…»  Ως προς το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ είπε: «Είμαστε κεντροδεξιοί, γιατί εμπνεόμαστε από τις καλύτερες παραδόσεις της δεξιάς και του κέντρου. Τελεία και παύλα!»  

Η Ντόρα  

Η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο συζητήθηκε όσο κανενός άλλου ομιλητή λόγω του προσωπικού τόνου που είχε. Η πρώην υπουργός επέλεξε ένα θεσμικό βήμα όπως είναι αυτό του συνεδρίου, για να απαντήσει στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπουργοποιήσει πρόσωπο του συγγενικού του περιβάλλοντος. «Κατανοώ την απόφαση και το συμβολισμό της απόφασης του πρόεδρου», δήλωσε. «Σε αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές. Θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλύτερο πρωθυπουργό γιατί πιστεύει αυτά που λέει» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και κάλεσε τον κόσμο σε πανστρατιά.  

Ο Γεωργιάδης της Κύπρου  

Πολλές συζητήσεις στο συνέδριο προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη. « Η Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση  με ωριμότητα, με συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, με ανάληψη της ευθύνης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» είπε στην παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το είπε πολύ καλά ο Χάρης, δεν κρύφτηκαν πίσω από την Τρόικα για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες ούτως ή αλλιώς ήταν απαραίτητες για την Κύπρο όπως είναι απαραίτητες και για τη χώρα μας. »  

Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν ήταν πραγματικές, δομικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν ήταν μεταρρυθμίσεις του τύπου δίνω 400 ευρώ στους νέους 18 έως 24 χρόνια για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα και να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ελπίδα στη νέα γενιά» τόνισε. «Όχι, φίλες και φίλοι, αυτό είναι λαϊκισμός, αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα φιλοδώρημα, δεν είναι οι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι από μια αποτελεσματική Κυβέρνηση» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Εμείς δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για το πώς θα πάμε από μια οικονομία των επιδομάτων σε μια οικονομία των ευκαιριών, ακριβώς το ίδιο πράγμα το οποίο έκανε η Κύπρος.»  

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφερόμενος στο μείγμα πολιτικής που εφάρμοσε η  Κύπρος είπε ότι κατάφερε να βγει από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο. Και όταν αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική σταθερότητα χρησιμοποίησε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο.  «Απέδειξε ότι σε μια οικονομία η οποία βγαίνει από τον κύκλο της ύφεσης, η μείωση των φόρων μπορεί τελικά να έχει αυξημένα και όχι μειωμένα έσοδα» είπε ο Κυρ.Μητσοτάκης. «Τα ίδια ακριβώς θα κάνουμε και εμείς φίλε Χάρη στην Ελλάδα όταν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας.»