Με διπλό «χτύπημα» επανέφερε χθες το ζήτημα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία η Νέα Δημοκρατία. Επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα γι' αυτήν παραμένει ανοιχτό, καθώς οι εξηγήσεις του Πάνου Καμμένου δεν έπεισαν κανέναν, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε χθες στο αίτημα κλήσης των εμπλεκόμενων υπουργών προς ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Με την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου να ορίσει άμεσα ημερομηνία, την προσεχή εβδομάδα κιόλας, ώστε να συζητηθεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για κλήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του αναπληρωτή του Δημήτρη Βίτσα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Υπενθυμίζεται ότι στο γραπτό αίτημα που είχε υποβάλει η ΝΔ προ εβδομάδος η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριζε ότι, μετά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του ελληνικού κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».

Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το λεγόμενο δικαίωμα της μειοψηφίας, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να καλεί όποιο πρόσωπο επιθυμεί παρακάμπτοντας την πλειοψηφία, η κυβερνητική πτέρυγα έδειξε χθες την απροθυμία της στην κλήση Καμμένου-Βίτσα-Κοτζιά. Η κ. Χριστοδουλοπούλου σχολίασε πρώτη ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν το αίτημα είναι νόμιμο και εύλογο, ενώ άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκαν φόρτο κοινοβουλευτικής εργασίας, ζητώντας να παραπεμφθεί το αίτημα στις ελληνικές καλένδες.

Όλως συμπτωματικώς, λίγη ώρα αργότερα η Βουλή ανακοίνωσε σύγκληση της Υποεπιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων για το μεσημέρι της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση θα υπάρξει και ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για τη συμφωνία, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσουν ζήτημα ανάκλησης της έγκρισης που είχε δώσει η υποεπιτροπή στην πώληση του στρατιωτικού υλικού. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έσπευσε να προλάβει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, αισιοδοξώντας ότι αν η υποεπιτροπή ανακαλέσει την έγκρισή της τότε το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν.

Η δεύτερη «γαλάζια» κίνηση για το θέμα χθες ήταν η κατάθεση επίκαιρης επερώτησης από τον βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Κουμουτσάκος ερωτά τον υπουργό γιατί συναίνεσε στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο και γιατί δεν αντέδρασε στη δημόσια σπίλωση των υπολήψεων των εμπλεκόμενων διπλωματικών υπαλλήλων από πλευράς του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γ. Λυκουρέντζο, 6/12/2017