Διπλά ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς η χθεσινή μέρα της έφερε δυο καλά νέα. Καταρχήν στο χθεσινό Eurogroup έκλεισε σε τεχνικό επίπεδο την τρίτη αξιολόγηση, γεγονός που σημαίνει ότι στις 22 Ιανουαρίου και αφού θα έχουν περάσει όλα τα σχετικά νομοθετήματα από τη Βουλή, κλείνει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση.   Το δεύτερο καλό νέο έχει να κάνει με την εκλογή στη θέση του προέδρου του Eurogroup του σοσιαλιστή Μάριο Σεντένο.  

«Η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών σε αυτήν τη σημαντική θέση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει τη συμμαχία του νότου ήταν απόλυτα σωστή», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

«Μια πολιτική την οποία η ΝΔ χλεύασε και υποτίμησε, θεωρώντας ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα». Η Ελλάδα, όπως φαίνεται, απέκτησε έναν καλό και σημαντικό  σύμμαχο, καθώς ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών σε όλο το διάστημα που η Ελλάδα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα τη στηρίζει τόσο με δηλώσεις του όσο και στις σχετικές ψηφοφορίες.

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι ο 50χρονος Πορτογάλος πολιτικός ήταν πάντα θετικά διακείμενος απέναντι στη χώρα μας και μάλιστα έχει παροτρύνει την ευρωζώνη να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο Eurogroup.

Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά θα είναι επιτυχημένο» είχε δηλώσει μετά το Eurogroup του Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, ο Μάριο Σεντένο έχει δηλώσει ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία αποτελούν μια σαφή ένδειξη και ένα καλό σημάδι για την επιτυχία του προγράμματος.  

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη στήριξή της στην υποψηφιότητά του Μάριο Σεντένο. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, βρέθηκε πριν από λίγες  μέρες στη Λισαβόνα όπου δημοσιοποίησε την ελληνική πρόθεση να στηριχτεί ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών για τη θέση του προέδρου του Eurogroup, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος επιθυμεί να ακολουθήσει το πείραμα της Πορτογαλίας.  

«Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια αλλά και εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές, δείχνει τον δρόμο και για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός.