Μια καλή μέρα είναι η σημερινή για τον πρωθυπουργό καθώς μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup και τα δωράκια τα οποία αποφάσισαν να του δώσουν οι εταίροι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να  πιστεύει ακόμα περισσότερο ότι «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί». Στις 11 το πρωί , πάντως αναμένεται να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση του Eurogroup και τις προοπτικές που δίνει η απόφαση αυτή στην χώρα.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup και την συμφωνία η οποία εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης περιλαμβάνει και αναφορά για το θέμα του χρέους επικρατεί ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς όλοι παραπέμπουν στο ακροτελεύτιο κομμάτι της συμφωνίας το οποίο αναφέρει: «Στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή της στις αγορές: το Eurogroup συμφωνεί ότι οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης του χρέους, αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών διαθέσιμων, έτσι ώστε να στηριχθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές».  

Όπως λένε κορυφαία στελέχη  της κυβέρνησης η αναφορά αυτή πέρα από όλα τα υπόλοιπα σημεία είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας καθώς για πρώτη φορά οι εταίροι μας δεσμεύονται για την έξοδο της χώρας στις αγορές.  

Ο πρωθυπουργός πάντως θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες να συζητήσει, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όλες τις πτυχές της συμφωνίας και να ζητήσει επιτάχυνση των ενεργειών  που αφορούν την ανάπτυξη.    

Το  Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται πάντως τις επόμενες ώρες  να επικεντρώσει την προσοχή του  στην πολιτική  και επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας τόσο προς τη κοινωνία, όσο και προς  το κόμμα και τους βουλευτές καθώς θα πρέπει να αναδείξει  τα καλά σημεία της συμφωνίας τα οποία θα  αιτιολογήσουν  και  τα επώδυνα μέτρα τα οποία έφερε προς ψήφιση πριν  από λίγο καιρό στην Βουλή η κυβέρνηση.  

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος πάντως  με μια  ανακοίνωση του που βγήκε αργά χθες το βράδυ επεσήμανε προς την αξιωματική αντιπολίτευση τα σημεία τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί κέδρος μετά τη διαπραγμάτευση που πραγματοποίησε:  

«1. Ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του χρέους  

2. Δέσμευση για επέκταση ωριμάνσεων και πάγωμα επιτοκίων μέχρι 15 χρόνια  

3. Δέσμευση του Eurogroup ότι θα στηρίξει τη χώρα για την έξοδο στις αγορές  

4. Συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.»  

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «με τη σημερινή συμφωνία αίρεται η αβεβαιότητα, εξασφαλίζεται ο καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία και η ολοκλήρωση του προγράμματος. Δικαιώνεται επομένως η επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει ό,τι της έδωσαν στις 22 Μαΐου και να διεκδικήσει μία συνολική συμφωνία.  

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος  ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ΝΔ κάνοντας λόγο   «ντροπιαστική στάση της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης»,  συμπληρώνοντας πως «τα  παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα».  

Ο πρωθυπουργός μέσω twitter υπογραμμίζοντας πως «σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».