Τον νέο αρχηγό του υπό σύσταση νέου φορέα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς καλούνται να επιλέξουν σήμερα, Κυριακή, οι 210 χιλιάδες και πλέον ψηφοφόροι του πρώτου γύρου, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ. Ο ρυθμός της προσέλευσης είναι ικανοποιητικός, σύμφωνα με τα επιτελεία, αφού ως τις 4.30 μμ. προσήλθαν παραπάνω από 120.000 ψηφοφόροι.

Πρόκειται για μια εκλογική μάχη, με «χρώμα ΠΑΣΟΚ», μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, που βγήκαν πρώτοι στη «μάχη» των εννέα υποψηφίων, με 41,27% και 24,73% αντίστοιχα και αποτελούν τους δύο μεγάλους νικητές της αναμέτρησης. Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που κέρδισε το πρώτο στοίχημα, αφού φαίνεται να πιστώθηκε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για τον τερματισμό της πολυδιάσπασης του χώρου και τον Νίκο Ανδρουλάκη που έκανε την μεγάλη έκπληξη, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τους υπόλοιπους υποψηφίους, και γίνεται ο ένας από τους δύο ισχυρούς πόλους στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί.

Η ψηφοφορία γίνεται σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια και σε 22 στο εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ χάρτη με τα εκλογικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου σήμερα έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α΄γύρο, και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα με την ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Η διαδικασία θα είναι απλούστερη, γιατί δεν απαιτείται συμπλήρωση αίτησης, ούτε η καταβολή 3 ευρώ. Όμως, όποιος θέλει μπορεί να δώσει χρήματα για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9-10 το βράδυ.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, στις 10:30πμ, στο Α' ΚΑΠΗ Καματερού, (Βασιλέως Γεωργίου Β 13, Καματερό Αττικής).

Στη γενέτειρα του την Κρήτη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις 11 το πρωί, στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην οδό Ανδρόγεω 2 στο κέντρο του Ηρακλείου.

Στο Ηράκλειο ψήφισε και ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου. 

Ο υποψήφιος του α' γύρου, Γιάννης Μανιάτης, ψήφισε στο Άργος. 

Πώς κινήθηκαν ΓεννηματάΑνδρουλάκη εν όψει του δεύτερου γύρου

Από την επομένη του πρώτου γύρου, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης ξεδίπλωσαν τη στρατηγική τους, στοχεύοντας στο να απευθυνθούν στους πολίτες που δεν τους επέλεξαν στον πρώτο γύρο. Άλλωστε από τους 210.000 ψηφοφόρους που πήγαν στις κάλπες η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν τις 136.000. Οι υπόλοιποι 74.000 επέλεξαν διαφορετικούς υποψηφίους.

Η Φώφη Γεννηματά βάδισε πάνω στο δρόμο του ενωτικού κλίματος που ακολούθησε στην προεκλογική περίοδο και κράτησε χαμηλούς τόνους, επιχειρώντας να δείξει ότι έχει ξεκινήσει να υλοποιεί την επόμενη μέρα, προτάσσοντας ταυτόχρονα το τρίπτυχο «τολμήσαμε- πετύχαμε καθαρή νίκη - συνεχίζουμε».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε για την ανάγκη ανανέωσης της παράταξης μέσω της αλλαγής γενιάς. Έδωσε μεγάλη έμφαση στο μοντέλο του κόμματος που οραματίζεται, δηλαδή ένα κόμμα αρχών, συλλογικό και σε καμία περίπτωση αρχηγοκεντρικό, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει την αναμέτρηση του με την πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ως τη μάχη του παλιού με το νέο.

Εν τω μεταξύ στα μέσα της εβδομάδας, με απόφαση του Νίκου Αλιβιζάτου, οι προεκλογικές δραστηριότητες των υποψηφίων διακόπηκαν, λόγω της τραγωδίας στην Μάνδρα και των απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ για τους ίδιους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε η τηλεμαχία που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνομιλία που ειχε με τον Νίκο Αλιβιζάτο έθεσε θέμα αναβολής των εκλογών της Κυριακής, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του επιτελείου του, ενώ δεν απουσίαζαν τα αιχμηρά σχόλια για τους χειρισμούς της επιτροπής.

Έτσι, ένα μεγάλο μέρος του δεύτερου γύρου διεξήχθη χωρίς την παρουσία των υποψηφίων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που «ανάγκασε» τα επιτελεία τους να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους χωρίς επικοινωνιακά καλέσματα.

Κόντρα Γεννηματά - Ανδρουλάκη για το ντιμπέιτ

Η τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα των δύο μονομάχων χαρακτηρίστηκε από αιχμές και «καρφιά» για την ακύρωση του ντιμπέιτ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του το Σάββατο, επέρριψε την ευθύνη για τη μη πραγματοποίησή του, στην πλευρά της Φώφης Γεννηματά, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι διαθέσιμος για ντιμπέιτ ακόμα και το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Η απάντηση δεν άργησε να από την πλευρά Γεννηματά, που δημοσίευσε σχετική αλληλογραφία ανάμεσα στο γραφείο της και την επιτροπή διαδικασιών δεοντολογίας, τονίζοντας ότι είχε προτείνει τη διεξαγωγή τηλεμαχίας το Σάββατο κάτι που όπως λέει αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε δήλωσή της εξάλλου, η κ. Γεννηματά, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι ο νέος ενιαίος φορέας δεν θα χτιστεί πάνω στις παθογένειες και τις πρακτικές του παρελθόντος, και πως «στη μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση της παράταξης, συναντώνται όλες οι γενιές της, συμπορεύονται και δεν διχάζονται».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι με κύκλους με κύκλους του να αναφέρουν ότι «αποτελεί προσβολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αλιβιζάτο - του οποίου η συμβολή στην διαδικασία εκλογής αναγνωρίζεται από όλους - και προς τον συνυποψήφιο Ν. Ανδρουλάκη, να διαψεύδονται και να διαστρεβλώνονται γεγονότα τα οποία αμφότεροι επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Το περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη μάλιστα εκδήλωσε τη απορία του για τις διαψεύσεις και τις διαστρεβλώσεις αυτές, πόσο μάλλον που έχουν προηγηθεί οι δημόσιες διευκρινίσεις του κ. Αλιβιζάτου.

Στο μεταξύ, στα επιτελεία των μονομάχων επικρατεί αισιοδοξία για το σημερινό αποτέλεσμα. Στο περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η νίκη είναι διασφαλισμένη, ενώ στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, μιλούν για ανατροπή ανάλογη με εκείνη που συνέβη στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Η μαζική προσέλευση στις κάλπες, ωστόσο, δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να πει πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες.

Για αυτό και τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα οι δύο φιναλίστ πραγματοποιούσαν διαβουλεύσεις με στελέχη και με συνυποψήφιους που αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο, προσβλέποντας στη στήριξη τους για τον δεύτερο γύρο.

Στοίχημα η συμμετοχή

To στοίχημα της συμμετοχής που είχε χαρακτηριστεί βασικό από τους υποψηφίους και τον Νίκο Αλιβιζάτο, κερδήθηκε στον πρώτο γύρο και μάλιστα με το παραπάνω. 

Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο και υπό το φόβο ότι θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή της πρώτης Κυριακής, τα επιτελεία των δύο μονομάχων όλες τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν πλήθος τηλεφωνικών επαφών, ενώ πρόσκληση για ευρεία συμμετοχή απηύθυνε και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας ώστε «να επιβεβαιώσουμε με την ψήφο μας το ιστορικό γεγονός που εμείς δημιουργήσαμε την περασμένη Κυριακή».

Μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού, το επόμενο στοίχημα για την Κεντροαριστερά είναι να παραμείνει ενωμένη και να προχωρήσει συντεταγμένα στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Από την πλευρά τους οι πολίτες έκαναν το χρέος τους και τώρα είναι σειρά των ηγεσιών και των κεντρικών στελεχών να δράσουν αποτελεσματικά, προκειμένου να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες, διεκδικώντας μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη που απευθύνεται στο παρόν και στο μέλλον.

Δείτε φωτογραφίες από εκλογικά κέντρα: