Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς, εν όψει της κάλπης της 5ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα.

Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης οργανώνουν τις δυνάμεις τους και οργώνουν την ελληνική επικράτεια, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των μελών και των φίλων του κόμματος, αλλά και να κινητοποιήσουν το κοινό στο οποίο ο καθένας πλεονεκτεί.

Όπως όμως σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που τις διαμορφώνουν, με τον κανόνα να επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των εκλογών στην κεντροαριστερά. Έτσι, πίσω από κάθε μονομάχο κρύβεται μια ισχυρή ομάδα, η οποία αποτελείται από έμπειρα στελέχη, τα οποία έχουν «χάσει» ακόμα και τον ύπνο τους, δουλεύοντας ακατάπαυστα, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

Το «Καρφί» αναζήτησε και βρήκε τα στελέχη που έχουν ενεργό ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες των οκτώ υποψηφίων και αποτελούν τα πρόσωπα-«κλειδιά» στα επιτελεία τους, ενώ δεν έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστοί οι συνεργάτες του Κωνσταντίνου Γάτσιου και του Δημήτρη Τζιώτη.

Πρόκειται για έμπιστα πρόσωπα που έχουν ρόλο στην καμπάνια και ασχολούνται από τον συντονισμό και την οργάνωση, μέχρι την επικοινωνία και τον δημόσιο λόγο των υποψηφίων. Κομβικό ρόλο στις σχετικές διεργασίες έχουν οι λεγόμενοι «στρατηγοί», που έχουν το γενικό πρόσταγμα, και οι «λοχαγοί», που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τον συμφωνημένο σχεδιασμό.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Ο «στρατηγός» της προεκλογικής εκστρατείας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου Μανώλης Όθωνας, με τον οποίο η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» 24 ώρες το 24ωρο. Πρόκειται για τον εξ απορρήτων συνεργάτη της, που αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις δύσκολες επαφές και αποστολές.

Στον τομέα της επικοινωνίας κομβικό ρόλο παίζει ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφος Νίκος Βοσδογάνης, ο οποίος αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, στις επαφές της με τα ΜΜΕ.

Στον πολιτικό σχεδιασμό βρίσκει κανείς τον έμπειρο στις εκλογικές αναμετρήσεις Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος συμμετέχει σε όλες τις κορυφαίες και κλειστές συσκέψεις.

Μεγάλο βάρος στο οργανωτικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας έχουν αναλάβει η Τόνια Αντωνίου, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρη σε ζητήματα εσωκομματικών διεργασιών, και ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος Κώστας Ασκούνης, που αποτελούν το σημείο αναφοράς για τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά.

Στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά βρίσκονται πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο Νίκος Ζαμπουνίδης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ κομβικό ρόλο στον συντονισμό των νυν βουλευτών έχει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητας διαδραματίζουν κεντρικά στελέχη του συνδικαλιστικού χώρου, όπως ο Αποστόλης Ραυτόπουλος και ο Κώστας Κουλούρης, ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Παπαδημητρίου, αλλά και οι γραμματείς των τομέων του κόμματος, όπως ο Άγγελος Τόλκας, ο Απόστολος Ψωμάς και ο Λάμπρος Ρώσσης.

Την εκλογική ομάδα κρούσης απαρτίζουν και άλλα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Κουρόγιωργας που συντονίζει τις οργανώσεις της Β' Αθηνών, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Σπύρος Καρανικόλας και ο Λάμπρος Παλάντζας που «τρέχουν» την επικοινωνία, η Έφη Χαλάτση, ο Γιώργος Λυμπερόπουλος, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι της Φώφης Γεννηματά στην «επιτροπή Αλιβιζάτου», Κώστας Πανταζής και Θανάσης Λεβέντης.

Στον δρόμο προς τις κάλπες, η Φώφη Γεννηματά θα έχει δίπλα της μια σειρά στελεχών από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, που λειτουργούν ως «μυστικοσύμβουλοί» της, όπως ο Κώστας Λαλιώτης. Επίσης, τα ιστορικά στελέχη Κώστας Γείτονας και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι οποίοι αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα των «γεννηματικών» στο κόμμα και σήμερα βρίσκονται πίσω από τις αυλαίες.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη, στην προσπάθειά του για την ηγεσία του νέου φορέα, είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία και ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας.

Το πολιτικό επιτελείο συμπληρώνουν οι: Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Μπροστά» και συνιδρυτής του «Vouli Watch», Αθηνά Δρέττα, οδοντίατρος και πρώην γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 2010-2012, Γιώργος Μαυρωτάς, γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος, Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών, Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης της «Μεταρρύθμισης», Πάνος Μπιτσαξής, δικηγόρος και γενικός γραμματέας Αθλητισμού την περίοδο 2009-2012, Νίκος Νυφούδης, Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας και ιδρυτής του πρώτου παντοπωλείου ελληνικών προϊόντων στο Λονδίνο. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Ποταμιού στην επιτροπή Αλιβιζάτου, Παντελής Αβραμίδης και Αλέξανδρος Κατσαντώνης.

Το κοµµάτι της τεκµηρίωσης έχουν αναλάβει ο πρόεδρος του ινστιτούτου του Ποταµιού «Π² – Πρόοδος στην Πράξη» Παναγιώτης Καρκατσούλης ως επικεφαλής και ο Νίκος Μηλαπίδης, διευθυντής της Κ.Ο. του Ποταµιού.

Τον συντονισμό των στελεχών και εθελοντών ο Γιώργος Γκαρής, ενώ υπεύθυνη για τις περιοδείες και τις εκδηλώσεις είναι η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου.

Εκπρόσωπος Τύπου ανέλαβε η πρώην υποψήφια βουλευτής µε το Ποτάµι Ζ. Αποστολοπούλου, ενώ κομβικό ρόλο στην επικοινωνιακή εκστρατεία έχει η στενή συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη Λίνα Παπαδάκη, ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου.

Επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας είναι ο διευθυντής του Π² Γιάννης Κωνσταντινίδης. Στο πλευρό του θα βρίσκεται η νεαρή δικηγόρος Μαρία Δαμανάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Νέων του Ποταμιού, αλλά και ο γνωστός συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει υπάρξει σύμβουλος πολλών οργανισμών καθώς και μεγάλων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

Μια τριπλέτα που απαρτίζεται από τη γενιά των 40ρηδων πλαισιώνει τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ενώ την υποψηφιότητά του στηρίζει και ομάδα δημάρχων. Υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας είναι ο επικοινωνιολόγος Μιχάλης Στάγκος, που έχει δώσει δείγματα γραφής σε διεθνές επίπεδο και ήταν αυτός που είχε «τρέξει» την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για τον δήμο της Αθήνας.

Το γενικό πρόσταγμα του οργανωτικού έχει ο Στέφανος Παραστατίδης, γιατρός στο επάγγελμα και γιος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Παραστατίδης έχει τη δική του διακριτή και αυτόνομη πορεία στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Υπεύθυνος θέσεων ορίστηκε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ενώ την ευθύνη του Τύπου έχει ο Γιώργος Σταματόπουλος.

Δίπλα από το επιτελείο έχουν ήδη συγκροτηθεί ομάδες, αποτελούμενες από νέα πρόσωπα, που εργάζονται πάνω στην ατζέντα και το οργανόγραμμα των θέσεων που θα προβάλλει ο δήμαρχος Αθηναίων, στον δρόμο προς τις κάλπες.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Στο «στρατόπεδο» του Nίκου Ανδρουλάκη, το παιχνίδι στην εσωκομματική αρένα κάνουν στελέχη κυρίως της νέας γενιάς.

«Στρατηγός» της προεκλογικής εκστρατείας του είναι ο μηχανικός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, πλαισιωμένος από τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου που συνυπέγραψαν την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής των Σωτήρη Ζαρπαλά και Ελένης Αναστασίου.

Την ευθύνη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ο Βασίλης Πανάγου και για τις πολιτικές θέσεις ο Βασίλης Αλεβιζάκος.

Το νεολαιίστικο κομμάτι το έχουν υπ' ευθύνη τους ο Δημήτρης Παπαγιάνναρος και ο Γιάννης Μπακόλας, ενώ από την «Ελιά» συμμετέχουν ενεργά οι Μάνος Επιτροπάκης, Δημήτρης Καρέλλας, Νίκος Τσολακίδης και Σωτήρης Κατσέλος.

Στην επιτροπή Αλιβιζάτου τον Νίκο Ανδρουλάκη εκπροσωπούν ο Α’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Μήλης και η δικηγόρος Νανά Βρυώνη.

Ανάμεσα στα στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι και ο γραμματέας της ΚΠΕ Στέφανος Ξεκαλάκης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Ολιγομελές είναι το προεκλογικό επιτελείο του Γιάννη Ραγκούση. Υπεύθυνος Τύπου έχει αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Πίτσος.

Το στενό επιτελείο συμπληρώνουν οι: Αμαλία Καλούση, εκτελεστική διευθύντρια, Ηλίας Πατλάκας, υπεύθυνος Επικοινωνίας και η κειμενογράφος και συντονίστρια εθελοντών Ελίνα Κρομμύδα, καθώς και ο Αριστείδης Μπουρδάρας που θα είναι ο εκπρόσωπος του Γιάννη Ραγκούση στην Αστική Μη Κερδοσκοπική που αναμένεται να δημιουργηθεί από την «επιτροπή Αλιβιζάτου», και θα έχει ως αντικείμενο την οικονομική, φορολογική και νομική τακτοποίηση όλων των ζητημάτων που άπτονται των εκλογών.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλο βάρος στο οργανωτικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου -στις εκλογές του 2015 για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είχε αποσπάσει το 23% των ψήφων- έχει αναλάβει ομάδα αποτελούμενη από τον δικηγόρο Χάρη Κονδύλη, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Φράγκο και Γιάννη Μαλτζάρη και τον Νίκο Μουρούτσο που έχει αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό.

Επίσης, η Ιωάννα Κατσουλώτου, που έχει αναλάβει την ανάδειξη της δράσης στα social media, ενώ στον στενό πυρήνα είναι, βεβαίως, οι συνεργάτες του γραφείου του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου Δημήτρης Λεβέντης, Πετρούλα Ντελεδήμου, Βιβή Γεωργακοπούλου. Να σημειωθεί πάντως ότι στελέχη του επιτελείου διαφωνούν με την ύπαρξη παλαιών και νέων μηχανισμών και τονίζουν ότι ο νέος φορέας, που βρίσκεται υπό δημιουργία, χρειάζεται νέο αίμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Κομβικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του Γιάννη Μανιάτη έχει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης.

Επίσης, ο πρώην γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Κώστας Τριάντης, ο οποίος μάλιστα τον εκπροσωπεί στην «επιτροπή Αλιβιζάτου», και η δημοσιογράφος Ουρανία Καργούδη.

Στο στενό επιτελείο βρίσκει κανείς την απορρήτων του Ρούλα Κορδού, η οποία είναι η «ψυχή» του γραφείου και εκτελεί χρέη γραμματέως. Γνωρίζει πολύ καλά το πρόγραμμα και τους χρόνους του Γιάννη Μανιάτη και οργανώνει τις συναντήσεις, περιοδείες και παρεμβάσεις του.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΝΤΑΣ

Ρόλο-κλειδί στο επιτελείο του Απόστολου Πόντα έχει ο Νίκος Ιωσήφ, που βρίσκεται χρόνια στο πλευρό του.

Στο κεντρικό επιτελείο δραστηριοποιούνται στελέχη με συγκεκριμένους ρόλους και αποστολή, όπως ο Κωστής Παπαγιαννάκης, οι συνεργάτες του πολιτικού του γραφείου Γωγώ Καζά και Γιάννης Ακριβός, ο υπεύθυνος του επικοινωνιακού σχεδιασμού Θανάσης Σακκάς, ο Διονύσης Μαντέλης, ο Ιάκωβος Ζουρνατζής και η Νάντια Σαλμάν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»