Η επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επισκίασε το Debate των εννέα υποψηφίων αρχηγών του νέου κεντροαριστερού φορέα, με τη συζήτηση να ξεκινά από αυτό το γεγονός.

«Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν μια δολοφονική ενέργεια, υπήρχαν περαστικοί και εργαζόμενοι» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, η οποία έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης και ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα.

«Ζητάω την απομάκρυνση του κ. Τόσκα, είναι επικίνδυνα ανίκανος», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι αξιωματικοί της αστυνομίας πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να καθαρίσουν τις περιοχές της Αθήνας όπου δρουν εγκληματικές οργανώσεις» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της δημοκρατικής παράταξης έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης. «Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την ανωμαλία» υποστήριξε ο δήμαρχος της Αθήνας και υπενθύμισε τη δολοφονία του Άλντο Μόρο.

«Είχαμε χτυπηθεί και την παραμονή των ευρωεκλογών» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ζήτησε την παραίτηση του κ. Τόσκα, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι η χώρα έχει παραδοθεί σε τάγματα εφόδου και εγκληματικές οργανώσεις.

Ο Απόστολος Πόντας έκανε λόγο για άνανδρη επίθεση κατά αστυνομικών, προσβολή στη δημοκρατία. «Δε θέλω να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας για να μην υπάρξουν πολιτικά αποτελέσματα από την επίθεση των τρομοκρατών» πρόσθεσε.

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος είπε ότι η επίθεση είναι αποτέλεσμα της ανοχής και της ύπαρξης φωνών που στηρίζουν αυτές τις συμπεριφορές. «Το υπουργείο Προστασίας πρέπει να είναι του πολίτη και όχι του αλήτη» σημείωσε.

Ο Δημήτρης Τζιώτης είπε «επιτέλους τέλος, η ιστορία αυτή πρέπει να σταματήσει», ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης πρόσθεσε ότι «πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους ατυνομικούς και να περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία της διακομματικής αντιμετώπισης φαινομένων όπως το άβατο των εξαρχείων ή η τρομοκρατία».

Πυρά κατά της συμφωνίας Γεννηματά-Θεοδωράκη

Την πρώτη ερώτηση, κοινή προς όλους, έθεσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η οποία επισήμανε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ρώτησε πως θα επιτευχθεί η ενότητα.

«Δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές, όπως τις παρουσιάσατε» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Για όλα θα αποφασίσουν οι πολίτες, θα πάψουμε να είμαστε αρχηγικό κόμμα» προσέθεσε.

Η ενότητα είναι προϋπόθεση της ανατροπής, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης και μίλησε για συνέδριο ανοιχτό στους νέους.

«Εγγυητής της ενότητας είναι ο Έλληνας πολίτης, η συμμετοχή θα εγγυηθεί την ενότητα» ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης.

Και οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι καταδίκασαν τη συμφωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη για χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.

Υπερήφανος για τις διαφορετικές απόψεις γιατί έτσι εκφράζεται η μισή Ελλάδα που είναι ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Δημήτρης Τζιώτης. «Το ζητούμενο είναι οι λύσεις, όχι η προσέγγιση της ενότητας με θεολογικούς όρους» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, ξεκαθάρισε ο Απόστολος Πόντας, διαφοροποιούμενος από τις αρνητικές τοποθετήσεις Ανδρουλάκη, Καμίνη, Μανιάτη και Γάτσιου.

Ανύπαρκτο θέμα οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, απάντησε στην κριτική ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος και η κυρία Γεννηματά ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να είναι σήμερα υποψήφιοι.

«Έχουμε πετύχει την ενότητα και τη διεύρυνση» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά. Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση παρότι ήμουν ήδη πρόεδρος, προσέθεσε: Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία, κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις

Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά ρωτήθηκε για τις προϋποθέσεις συνεργασίας με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Θα αναμετρηθούμε στα ίσα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για πλεονάσματα στο 2% για να ανασάνουν οι πολίτες και έδωσε έμφαση στην παραγωγή νέου πλούτου και στη στήριξη της μεσαίας τάξης. «Όχι και στις οριζόντιες περικοπές Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. «Φτιάξαμε μια βιώσιμη παράταξη όταν ήμουν γραμματέας» ανέφερε και δήλωσε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά όλων των κομμάτων από τη δικαιοσύνη. Η παράταξη θα πληρώσει τα χρέη, ξεκαθάρισε, οι πολίτες δε θα πληρώσουν τίποτα.

«Δεν έχω 12 χρόνια στη Βουλή, εκλέχτηκα το 2015» διευκρίνισε η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση

Για τα θέματα της διαφάνειας ρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά: Θα είμαι αμείλικτη γιατί όσο απομακρύνεται η πολιτική από την ηθικό, τόσο απομακρύνονται και οι πολίτες. Διαφάνεια για όλους και για όλα.

Σταύρος Θεοδωράκης

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν είμαστε μόνο Κεντροαριστερά, είμαστε η μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να κλέψει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα που έχει με τον κ. Καμμένο, έδωσε την εξήγηση ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Λένε ότι στο Ποτάμι για όλα αποφάσιζε ο Σταύρος, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπήρξε. Έχω παρυσιάσει σχέδιο για το κόμμα- κίνημα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο του νέου κόμματος την ερχόμενη Άνοιξη. Ο αρχηγός θα πρέπει να πληρώνει τα χρέη» ήταν η απάντηση.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτιάχνουν φτωχούς και προνομιούχους. Προνομιούχους σε συναλλαγή με το κράτος και φτωχούς να περιμένουν για κανένα επίδομα, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στο συνέδριο του νέου φορέα την άνοιξη θα αποφασίσουμε πως θα είναι το κόμμα μας, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Γιώργος Καμίνης

Πώς θα πετύχετε την ενότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων, ρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πάμε για ενότητα, εφόσον εκλεγώ θα συζητήσω, αλλά συμφωνίες εκ των προτέρων είναι απαράδεκτες» ήταν η απάντησή του.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης: Δε μπορεί η προεδρική εκλογή να λειτουργεί ως εκβιαμός για τη διάλυση της Βουλής. Μας κόστισε πολύ ακριβά η διάλυση της Βουλής του 2012. Η αυξημένη πλειοψηφία είναι για τη δημιουργία συναίνεσης, όχι για την εξόντωση του πολιτικού αντιπάλου. Οικονομία στο δημόσιο τομέα και 2% πρωτογενή πλεονάσματα πρότεινε ο Γιώργος Καμίνης.

Γιάννης Μανιάτης

Για το μέλλον Γεννηματά, Θεοδωράκη, Παπανδρέου και Βενιζέλου ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης. Έχω επισημάνει τη σταθερότητα και την ανάγκη ανατροπής, αλλά χωρίς προσωπικές αιχμές, απάντησε.

«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος» απάντησε ο βουλευτής ερωτηθείς για την προσέλκυση επενδύσεων.

Νίκος Ανδρουλάκης

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφωνώντας με τον Κωνσταντίνο Γάτσιο.

Η εκκλησία δεν μπορεί να εμπλέκεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και είπε ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας.

«Εμείς μιλάμε για προοδευτική φορολόγηση παντού. Ο πλούτος πρέπει να φορολογείται εκεί που παράγεται» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δημήτρης Τζιώτης

Μπορεί η παράταξη να σωθεί από αλεξιπτωτιστές, ήταν το ερώτημα προς τον Δημήτρη Τζιώτη. Δε θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ακόμη και αν γίνω πρόεδρος, ξεκαθάρισε ο γνωστός επικοινωνιολόγος. Δε θα είμαι ούτε υποψήφιος πρωθυπουργός, προσέθεσε.

Κωνσταντίνος Γάτσιος

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι νοσηρό, όπως και η ηγετική του ομάδα, επέμεινε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, απαντώντας σε ερώτηση για το που βρίσκεται η υγιής κεντροαριστερά.

Συνταγματικό δικαστήριο και απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ήταν στο ερώτημα προς τον Κωνσταντίνο Γάτσιο: «Είμαι εναντίον του φασισμού, αλλά το πρόβλημα της βίας δε μπορεί να λυθεί με αυτό τον τρόπο. Η δημοκρατία είναι ανεκτική σε ιδέες, λέει όχι στη βία. Κόμματα προσπάθησαν να πάρουν οφέλη από τη βία».

Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά βία. Υπάρχει μόνο βία, υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Απόστολος Πόντας

Θέλετε να πάτε το ΠΑΣΟΚ δεξιά, ήταν το πνεύμα της ερώτησης προς τον Απόστολο Πόντα, με αφορμή τη θέση του για συμμαχία με τις ΗΠΑ και δηλώσεις του για οικονομικά θέματα: «Θέλω να καθοδηγώ πολίτες σύγχρονους με στόχο να βελτιωθεί η ζωή των πολλών».

Πώς θα αντιμετωπίσει τη βία ρωτήθηκε ο Απόστολος Πόντας: Η ασφάλεια είναι αγαθό για όλους τους πολίτες. Δε θα πρέπει να υπάρχει υπέρβαση ούτε στην καταπολέμηση της βίας, αλλά η κουκούλα θα πρέπει να ποινικοποιηθεί.

Γιάννης Ραγκούσης

Όσοι έχουν 12 χρόνια θα είναι εκτός Βουλής, ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. Η ανανέωση δε μπορεί να είναι προσχηματική, επέμεινε ο πρώην υπουργός. Όσοι έχουν 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν, έθεσε τον κανόνα.

Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας τέθηκε στον Γιάννη Ραγκούση: Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη και όχι από ένα κόμμα- συμπλήρωμα.