«Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει το σχέδιο σου, αν δεν έχεις κι ένα Σχέδιο Β» αποκάλυψε πως είχε πει στον πρωθυπουργό, για την διαπραγμάτευση του 2015, ο ηγέτης του γαλλικού κόμματος της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, στην ομιλία που έδωσε κατά την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων της κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας.

Ο Μελανσόν ανακοίνωσε πως με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ετοιμάζουν ένα φόρουμ που θα καταρτίσει και θα παρουσιάσει ένα «Σχέδιο B» για την Ευρώπη. «Αν υπάρχει Σχέδιο Β, σημαίνει ότι υπάρχει και Σχέδιο Α. Αυτό είναι το σύνολο όλων αυτών των εύλογων προτάσεων που θα μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των σημερινών ευρωπαϊκών συνθηκών και θα μας επαναφέρουν στον δρόμο της δημοκρατάις και της ειρήνης. Η δύναμη αυτού του σχεδίου είναι ότι υπάρχει το Σχέδιο Β. Αυτό είχαμε πει και στον Τσίπρα» είπε ο Μελανσόν. 

Για το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους - κεντρικό θέμα στην ατζέντα της εκδήλωσης - ο Μελανσόν ανέφερε πως «υπάρχουν τεχνικά μέσα που είναι εύκολο να οργανωθούν, να κινητοποιηθούν για να ξεφύγουμε από το δημόσιο χρέος: πόλεμος, εξόφληση του χρέους (κι ας μη χρησιμεύει αυτό σε τίποτα) ή μια άλλη λυσή που ήδη την επεξεργάζονται, αλλά είναι προς όφελος των τραπεζών».

Κατέθεσε μάλιστα μια πρώτη πρόταση για το θέμα του χρέους λέγοντας πως «πιστεύω ότι πρέπει να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη που θα συμμετέχουν όλα τα κράτη της Ένωσης, με θέμα την επίλυση του χρέους πριν να είναι αργά. Είναι η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να εξαγοράσει όλους τους τίτλους, όλα τα ομόλογα, όλο το δημόσιο χρέος των χωρών της ΕΕ. Και βάζει αυτούς τους τίτλους στο ψυγείο. Αυτό γίνεται, ακούστε με, γίνεται. Κι όχι μόνο γίνεται, αλλά είναι πολύ καλύτερη λύση κι από τον πόλεμο, κι από τη διάλυση του δημοσίου κι απ' το να πεις στη νεολαία ότι δεν υπάρχει μέλλον».  

«Ήρθα για να σας τονώσω το ηθικό» είπε, καταχειροκροτούμενος ο Μελανσόν.

«Μην υποχωρείτε. Η μεγαλύτερη καταστροφή δεν είναι η οικονομική, είναι η ηθική, πνευματική και ιδεολογική. Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που υποχώρησαν, που εγκατέλειψαν τα δικά τους μετερίζια των αγώνων. Σήμερα λέμε ότι χρειάζεται θάρρος και πειθαρχία στους αγώνες. Να μην υποχωρούμε. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα» είπε.

«Αναπόφευκτα, η Ευρωπαική Ένωση, όπως έχει εξελιχθεί, απαγορεύει να επέλθουν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε: η κοινωνική και οικονομική εναρμόνιση. Επιβάλλουν τον γενικευμένο ανταγωνισμό που γεννάει τη βία μέσα στις χώρες και ανάμεσα στις χώρες. Ως έχει σήμερα, ην ΕΕ αποτελεί παράγοντα βίας σε πολιτικό και πολεμικό επίπεδο. Αντιπαρατίθενται οι εργαζόμενοι, οι μεν στους δε» τόνισε ο Μελανσόν και πρόσθεσε «το έθνος είναι άδειο κέλυφος και διαλύεται σήμερα, όλα τα έθνη. Και βέβαια, η ίδια επωδός: Η Ευρώπη είναι καλή και μας προστατευέι, ενώ στην πραγματικότητα μας καταστρέφει. Καμία φορά, το πέπλο της ρητορείας και των λέξεων σκίζεται και αναφαίνεται η αλήθεια των πραγμάτων».

Ο Μελανσόν αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική κρίση τονίζοντας πως «η Ελλάδα πόνεσε πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πολλά τα χρόνια από το 2010. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι εμείς, οι μεγάλες χώρες πήραμε από την Ελλάδα και βάλαμε στις τσέπες μας πάνω από 8 δις. Απ' αυτή τη διαδικασία. Δεν βοηθήσαμε την Ελλάδα. Βοηθήσαμε τις τράπεζες και τις μεγάλες χώρες στην πλάτη της Ελλάδας». 

Απηύθυνε έκκληση στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας «απευθύνομαι στον κ. Μακρόν και λέω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην Ελλάδα αυτά που της ανήκουν» και ότι «ο λαός των Γάλλων εργαζομένων δεν θέλει να πλουτίσει από τη φτώχια και την κατάρρευση του ελληνικού λαού».

«Μη νιώθετε ένοχοι» είπε. «Η ελληνική κατάσταση δεν είναι δήλωση αδυναμίας του ελληνικού λαού. Η ελληνική κατάσταση συμβολίζει τη χρεοκοπία της ΕΕ και του ευρωπαϊκού σχεδίου. Μεγαλοστομίες πολλές ακούμε για τους προαιώνιους δεσμούς που συνδέουν τις χώρες μας, τα θεμέλια της δημοκρατίας, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» τόνισε.

Σε μια έμμεση αναφορά στο ελληνικό δημοψήφισμα ο Μελανσόν τόνισε πως «το να πεις όχι στην ΕΕ, είναι λάθος απάντηση, δεν μετράει. Το 1992 η Δανία ψήφισε κατά του Μάαστριχτ. Τους έβαλαν να καταψηφίζουν μέχρι να αλλάξει το αποτέλεσμα. Μετά η Ιρλανδία είπε όχι στη συνθήκη της Νίκαιας. Το ίδιο. Η Γαλλία κι η Ολλανδία είπαν όχι στη Συνταγματική Συνθήκη του 2005. Ε και; Δεν μετράει. Κι εσείς δεν ψηφίσατε; Δεν μετράει. Αυτό είναι το μάθημα. Όταν μιλάνε οι αρχηγοί της ΕΕ, μπορείτε να απαντήσετε τα πάντα αρκεί να είναι ναι».