Από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός παίρνοντας μέρος στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής αναμένεται για άλλη μια φορά να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ξέφωτο λίγο πριν το τέλος της κρίσης και πως όλα δείχνουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έρθει και επίσημα το τέλος των μνημονίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ακόμα να αναφερθεί στο θέμα της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, καθώς η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα. Θα αναφερθεί ακόμα στα στοιχεία της Eurostat αλλά και στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε για πρωτοφανή ανάκαμψη των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων από το 2009.  

«Αυτό το επίτευγμα οφείλεται στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, που κάνει τεράστιες θυσίες για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να κρατήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφέρει ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης βασίζεται σε σταθερούς άξονες που υπερβαίνουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και αντιμετωπίζουν τη συσσωρευμένη παθογένεια των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ανάπτυξη οποία επιδιώκεται, με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, και με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, πρέπει να ανατρέψει όλες τις αρνητικές δυναμικές, όλες τις παθογένειες που έχουν επιβαρύνει ως τώρα την περιφέρεια της Ηπείρου.

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο ταχύτερος δυνατόν εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων, η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων, η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον χώρο και η υποστήριξή της από νέο επιστημονικό δυναμικό, ειδικότερα με στήριξη της κτηνοτροφίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει επίσης τα χρηματοδικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ΕΣΠΑ και αναπτυξιακός νόμος, με ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης. Στον τομέα της ενέργειας θα γίνει αναφορά στο ζήτημα της τροφοδοσίας των πόλεων της περιφέρειας με φυσικό αέριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Ήπειρο με μια ξενάγηση στο Συσκευαστήριο Ιχθύων Θεσπρωτίας «Δάγων», στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β» , ενώ το απόγευμα θα πάρει μέρος στη σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 5ο παραγωγικό συνέδριο μαζί με τον δήμαρχο της περιοχής. Η ομιλία του, που έχει θέμα «Γέφυρες ανάπτυξης με την Ήπειρο», θα γίνει στις 7:30 μ.μ.