Δύο «καυτοί» λογαριασµοί του πρώην υπουργού Άµυνας Γιάννου Παπαντωνίου στη γαλλική τράπεζα Societe Generale ερευνώνται από τους ανακριτές Ηλιάνα Ζαµανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου, µε αίτηµα που στέλνουν στις γαλλικές δικαστικές Αρχές. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», το αίτηµα, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, φέρει την ένδειξη «επείγον» και τώρα είναι στο στάδιο της µετάφρασης. Με αυτό οι ανακριτές ζητάνε να πληροφορηθούν αν ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του έχουν και άλλους λογαριασµούς σε γαλλικές τράπεζες, ενώ απαιτούν το άνοιγµά τους για να διαπιστωθεί αν πίσω από λογαριασµούς που θα εντοπιστούν κρύβονται και ποσά που ενδεχοµένως έχουν σχέση µε προµήθειες εξοπλιστικών ή άλλες προµήθειες του ελληνικού δηµοσίου, οι οποίες αποφασίστηκαν κατά την υπουργία του κ. Παπαντωνίου.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Το αίτηµα δικαστικής συνδροµής για τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του συντάχθηκε καθυστερηµένα, αφού τα στοιχεία για την πορεία του χρήµατος προς τις γαλλικές τράπεζες βρίσκονταν στα εισαγγελικά γραφεία πολλούς µήνες πριν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, αφού ο πρώην υπουργός φέρει και γαλλική υπηκοότητα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Παπαντωνίου έχει γεννηθεί στη Γαλλία και γι' αυτό τυχόν καταθέσεις του εκεί µπορούν να οδηγήσουν τους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς να βρουν την αλήθεια για την οικονοµική επιφάνεια του ζεύγους Παπαντωνίου, τις πηγές προέλευσης των χρηµάτων του, αλλά και τα εµβάσµατα που έφτασαν σε αυτούς τους λογαριασµούς από άλλες, εξωτικές ή µη, χώρες. Μια άλλη σηµαντική εξέλιξη είναι ότι ο πρώην υπουργός έχει κινήσει διαδικασία µπλοκαρίσµατος των λογαριασµών του στις ελβετικές τράπεζες.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η όλη διαδικασία για να µην ανοίξουν οι τουλάχιστον τέσσερις λογαριασµοί του στην Ελβετία αποκαλύφθηκε στις ελληνικές δικαστικές Αρχές µέσω εγγράφου που έστειλαν οι Ελβετοί στους κ.κ. Ζαµανίκα και Ευαγγέλου.

Σύµφωνα µε αυτό, η υπόθεση της αίτησης του κ. Παπαντωνίου να µπλοκαριστούν οι λογαριασµοί του, για να µην αποκαλυφθεί το περιεχόµενό τους στους Έλληνες ανακριτές και εισαγγελείς, βρίσκεται στον δεύτερο βαθµό και συγκεκριµένα στο Εφετείο της Βέρνης. Με βάση τις ίδιες πηγές, το έγγραφο έφτασε στη χώρα µας όταν η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και η κ. Ηλιάνα Ζαµανίκα διατύπωσαν αίτηµα στους Ελβετούς να τους επισκεφθούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες για τους λογαριασµούς στην Ελβετία όχι µόνο του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του αλλά και του δικηγόρου Ασηµάκη Ασηµακόπουλου, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε κάθειρξη, µε αναστολή, εννέα χρόνων για χρήµατα που εισέπραξε για καταβολή εγγύησης για τον πρώην πελάτη του Αλέξανδρο Αβατάγγελο, αλλά δεν τα απέδωσε.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Οι Ελβετοί, απαντώντας στα ερωτήµατα των δικαστικών Αρχών, ενηµέρωσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους ότι η συνάντηση δεν µπορεί να πραγµατοποιηθεί πριν να τελεσιδικήσει η προσφυγή του πρώην υπουργού στα ελβετικά δικαστήρια, η οποία τώρα βρίσκεται στο Εφετείο. Από αυτή την εξέλιξη έγκυροι νοµικοί εκτιµούν ότι σε πρώτο βαθµό ο πρώην υπουργός δεν δικαιώθηκε. Αντίθετα, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι πρέπει να ανοιχτούν οι λογαριασµοί του, ωφελώντας έτσι το ελληνικό δηµόσιο! Σύµφωνα µε υπολογισµούς, η σχετική απόφαση από το Εφετείο θα εκδοθεί, το αργότερο, σε περίπου δύο µήνες. Με βάση πληροφορίες, ο Γ. Παπαντωνίου είχε ερωτηθεί αν είχε προσφύγει µπλοκάροντας τους λογαριασµούς του, αλλά το είχε αρνηθεί. Ακόµα και σήµερα, η πλευρά του δεν παραδέχεται τις προσφυγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά αιτήµατα έχει κάνει και στο Λιχτενστάιν, όπου διατηρεί ίδρυµα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ