Τις εναλλακτικές τοποθετήσεις απέναντι στις καταθέσεις προθεσμίας προτιμούν ολοένα και περισσότεροι καταθέτες, προκειμένου να διατηρήσουν τη δύναμη του κεφαλαίου τους εν μέσω πληθωρισμού. Παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις «τσιμπάνε» μήνα με τον μήνα, η μάχη των καταθέσεων από τις τράπεζες το 2024 φαίνεται ότι θα διεξαχθεί σε επίπεδο προϊόντων και δευτερευόντως επιτοκίων.

Η προοπτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ από τα μέσα του 2024 και η αναμενόμενη ταχύτερη μείωσή τους το 2025 αποδυναμώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγαλύτερη αύξηση στα καταθετικά επιτόκια.

Το επιτόκιο ταμιευτηρίου μπορεί να φτάσει μέχρι το 0,50% - Τι ψάχνουν οι καταθέτες


Καθώς η μεγαλύτερη μερίδα των καταθετών παραμένουν τοποθετημένοι στο ταμιευτήριο, αφού έχουν στους λογαριασμούς τους μικρά ποσά, οι τράπεζες ενισχύουν με διάφορους τρόπους (π.χ. κληρώσεις μετρητών και δώρων) το επιτόκιο ταμιευτηρίου, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το 0,50%. Οι υψηλότερες αποδόσεις, ωστόσο, απαιτούν δέσμευση χρημάτων σε καταθέσεις προθεσμίας. Με τον μέσο όρο των επιτοκίων για νέες καταθέσεις προθεσμίας να διαμορφώνεται στο 1,77% και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 3% τον Νοέμβριο, οι καταθέτες αναζητούν τοποθετήσεις ισοδύναμες από πλευράς ρίσκου (πολύ χαμηλό) με τις καταθέσεις, αλλά με υψηλότερες αποδόσεις, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Η εναλλακτική των γραμματίων του Δημοσίου και 

Βασική εναλλακτική αυτή τη στιγμή είναι τα ετήσια έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του ΟΔΔΗΧ, που διενεργήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου για ποσό 375 εκατ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές και ανέδειξε επιτόκιο 3,7%. Εκτιμάται ότι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων έχουν απορροφήσει 200 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο «MoneyPro», πρόκειται για ποσό που παραμένει ελάχιστο μπροστά στο σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων, ύψους 146 δισ. ευρώ, και συγκριτικά πολύ μικρότερο από τα 2,5 δισ. ευρώ που έχουν στραφεί προς τοποθετήσεις που διαμορφώνονται με υποκείμενα αμοιβαία κεφάλαια.

Μιλώντας για ποσά καταθέσεων της τάξεως των 30.000-50.000 ευρώ, τα στελέχη των τραπεζών αναφέρουν ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις μπορούν να φτάσουν και στο 2,1%-2,2%. Ωστόσο, για να «νικήσει» κάποιος τον πληθωρισμό, θα πρέπει να στραφεί σε προϊόντα που συνδυάζουν προθεσμιακή κατάθεση και επενδυτικό προϊόν, καταφέρνοντας έτσι να δώσουν απόδοση στο 2,8%.

Η επιλογή των αμοιβαίων κεφαλαίων


Άλλη εναλλακτική προσφέρουν οι τοποθετήσεις σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ορισμένης χρονικής διάρκειας και απόδοσης, συγκεκριμένα πενταετίας, οι οποίες δίνουν ετήσιο μέρισμα στον επενδυτή και προσδοκώμενη απόδοση στη λήξη 3%. Ακόμα μεγαλύτερη προσδοκώμενη απόδοση προσφέρουν τα προϊόντα που συνδυάζουν ασφάλιση και αμοιβαία κεφάλαια (unit linked), τα οποία όμως δεσμεύουν τα κεφάλαια του καταθέτη/επενδυτή σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τα προϊόντα με χαρακτηριστικά private banking με βάση το προφίλ των πελατών


Στη μάχη του ανταγωνισμού για τη διατήρηση των καταθετών τους και την προσέλκυση νέων, οι τράπεζες τελευταία δημιουργούν προϊόντα με χαρακτηριστικά private banking, τα οποία όμως απευθύνονται σε πελάτες του personal. Ουσιαστικά, τα προϊόντα αυτά δίνουν πρόσβαση στους πελάτες του personal banking σε διαμορφωμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία προορίζονται για πελάτες του private. Ο πελάτης του personal banking, με 5.000 ευρώ και άνω, επιλέγει την επενδυτική στρατηγική, δηλαδή τον τύπο επενδυτικού χαρτοφυλακίου που ταιριάζει στις ανάγκες, τις δυνατότητες και το επενδυτικό προφίλ του (συντηρητικό χαμηλού κινδύνου, ισορροπημένο μεσαίου κινδύνου, δυναμικό υψηλού κινδύνου), και μπορεί να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής διαχείρισης από τους ειδικούς στη διαχείριση κεφαλαίων (θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών asset management ΑΕΔΑΚ).

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 9 Δεκεμβρίου