Ο… «φρόνιμος» κ. Τσίπρας φαίνεται πλέον ότι έχει γίνει ο βασικός εταίρος των Ευρωπαίων και Αµερικανών αξιωµατούχων, καθώς µε αλλεπάλληλες δηλώσεις τους δείχνουν να στηρίζουν τον πρωθυπουργό και να απεύχονται τις εκλογές. Όλα αυτά, µάλιστα, τη στιγµή που ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται να αντιµετωπίζει τα πιο σοβαρά προβλήµατα από την ηµέρα που ανέλαβε την εξουσία και που κανείς θα µπορούσε να ισχυριστεί ότι οι όποιες δηλώσεις γίνονται γύρω από αυτό το θέµα αποτελούν ευθεία παρέµβαση στα εσωτερικά της χώρας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελµπλουµ, «κρατήστε τις εκλογές για το 2019», έφεραν στην κυβέρνηση την ηρεµία που αναζητούσε, µετά το ατύχηµα στον Σαρωνικό και τις αλλεπάλληλες εµπλοκές στο Ελληνικό, και στην αξιωµατική αντιπολίτευση ένταση και εκνευρισµό. Και σαν να µην έφτανε αυτό, ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτηµα για συνάντηση µε τον Αλέξη Τσίπρα, σε µια στιγµή µάλιστα που ο Λευκός Οίκος έχει πολλά και ανοιχτά θέµατα και πολλές δύσκολες υποθέσεις για να ασχοληθεί.  

ΣΤΗΡΙΞΗ

Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίµου γνωρίζουν πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η αµετροεπής στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα από τους συµµάχους και τους εταίρους, όπως γνωρίζουν πολύ καλά πότε θα τελειώσει. Όµως για την ώρα όχι µόνο την αποδέχονται αλλά και την αναζητούν. Ο ξαφνικός «έρωτας» στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έχει προφανώς τους λόγους και τις αιτίες του, αν αναλογιστεί κανείς ότι µέχρι και η επικεφαλής του ∆ΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ µίλησε πριν από λίγο καιρό µε τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον πρωθυπουργό, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει κρύψει τη συµπάθειά της. Όπως φαίνεται, οι εταίροι µας πιστεύουν ότι µια αριστερή κυβέρνηση µπορεί να περάσει πιο εύκολα και χωρίς σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις τις αλλαγές και τις µεταρρυθµίσεις που συµπεριλαµβάνονται µέσα στα μνηµόνια. Άλλωστε δεν ξεχνούν ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες, µε αποτέλεσµα οι µνηµονιακές κυβερνήσεις της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ να παίρνουν πίσω τις αλλαγές που ήθελαν να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο.  

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

 Ακόµα, ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται περισσότερο µνηµονιακός, καθώς αποφάσισε, από τη στιγµή που συµβιβάστηκε, ότι θα φέρει εις πέρας όλα τα µέτρα ώστε στο τέλος να αποκτήσει το επιχείρηµα ότι, αν και εφάρµοσε τις δύσκολες συµφωνίες, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνηµόνια. Έτσι, και προκειµένου να µην υπάρξουν αντιδράσεις και προσκόµµατα από τους δανειστές, ο πρωθυπουργός φέρνει εις πέρας δύσκολα θέµατα, τα οποία καµία άλλη κυβέρνηση δεν θα τολµούσε να αγγίξει. Θέµατα όπως οι περικοπές συντάξεων ή η υπερφορολόγηση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, προφανώς µέσα από άλλες διαδικασίες, φαίνεται ότι ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας στο Προσφυγικό -κάτι που αναγνωρίζουν οι σώφρονες της Ευρώπης-, ενώ και σε σχέση µε την επιθετική συµπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν η σώφρων θέση της Ελλάδας παίζει τον ρόλο της. Σε ό,τι αφορά τώρα τη στάση του νέου πλανητάρχη -πέρα από τους παραδοσιακούς δεσµούς που διατηρούν οι δύο χώρες και τον ρόλο που διαδραµατίζει το ελληνικό λόµπι σε αυτές-, όλα δείχνουν ότι ο αµερικανικός παράγοντας έχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά, τον τουρισµό και το real estate, γεγονός που παίζει τον ρόλο του για την πραγµατοποίηση της συνάντησης.