Σηµαντικά βήµατα έχει να κάνει η κυβέρνηση τους επόµενους έξι µήνες, προκειµένου να δηµιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την έξοδο της χώρας από τα μνηµόνια και την παράλληλη είσοδό της σε εκλογική τροχιά. Τις αµέσως επόµενες ηµέρες ο πρωθυπουργός αναµένεται να συγκαλέσει υπουργικό συµβούλιο προκειµένου να δώσει στους συνεργάτες του το χρονοδιάγραµµα και τους στόχους πάνω στους οποίους θα βασιστούν για να φτάσουν στο τέλος Αυγούστου, όταν οι δανειστές αναµένεται να σηµάνουν τη λήξη των προγραµµάτων.

Το πρώτο βήµα αφορά την κατάθεση και ψήφιση στις 8 Ιανουαρίου του πολυνοµοσχεδίου µε όλα τα εναποµείναντα προαπαιτούµενα της τρίτης αξιολόγησης. Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι δεν αναµένεται καµία δυσάρεστη έκπληξη από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας, παρά τις όποιες γκρίνιες έχουν εκφραστεί κατά καιρούς. Ακολούθως, στις 22 Ιανουαρίου πιθανολογείται ότι θα κλείσει και επίσηµα στο Eurogroup η τρίτη αξιολόγηση µε την παράλληλη εκταµίευση της δόσης.

Αµέσως µετά, αναµένεται η νέα έξοδος στις αγορές, µε επταετές οµόλογο, ενώ προγραµµατίζονται «τουλάχιστον άλλες δύο» µέχρι το καλοκαίρι. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στόχος είναι το «µαξιλάρι» να ανέρχεται σε 12 δισ. έως 18 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 9 δισ. θα προέλθουν από τα δάνεια στήριξης, ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να αντληθούν από εξόδους στις αγορές.

Η τρίτη κίνηση αφορά το θέµα του χρέους και τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν µέσα στον Φεβρουάριο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αναµένεται να ξεκαθαριστεί εάν το ∆ΝΤ θα παραµείνει στο ελληνικό πρόγραµµα ή εάν θα αποφασίσει να αποµακρυνθεί από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Καθώς όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυµούν µια γενναία αποµείωση του χρέους, ενώ παράλληλα στη Γερµανία τα πράγµατα θα αργήσουν να ξεκαθαρίσουν, κυβερνητικά στελέχη εκτιµούν ότι το Ταµείο δεν θα παραµείνει στο ελληνικό πρόγραµµα. Εάν τα πράγµατα πάρουν αυτήν την τροπή, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα φέρει και πάλι προς συζήτηση στους ευρωπαϊκούς θεσµούς τα µέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί για τη διετία 2019-2020 και αφορούν τις περικοπές των συντάξεων και τη µείωση του αφορολόγητου.

Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες, στο παρασκήνιο διαφόρων συναντήσεων έχουν γίνει ήδη κάποιες νύξεις από τους Έλληνες αξιωµατούχους και η αίσθηση που αποκόµισαν είναι ότι όλα είναι δυνατά. «Τα επιπλέον µέτρα τα ήθελε το ∆ΝΤ, καθώς θεωρούσε αδύνατη την επίτευξη του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσµατος 3,5%», έλεγε στα «Παραπολιτικά» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Εάν το Ταµείο αποσυρθεί και οι Ευρωπαίοι παραµείνουν πιστοί στην εκτίµησή τους ότι οι στόχοι µπορούν να πιαστούν, τότε σίγουρα τα πράγµατα µπορούν να αλλάξουν...

Το τέταρτο βήµα αφορά την τέταρτη αξιολόγηση, που αναµένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα δηµοσιονοµικά, δηλαδή το κατά πόσο θα χρειαστούν πρόσθετα µέτρα στη «µετά το μνηµόνιο» περίοδο, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελλάδας. Οι συζητήσεις αναµένεται να κρατήσουν µέχρι το καλοκαίρι, όποτε και θα φανούν τα αποτελέσµατα από τις αλλεπάλληλες εξόδους της χώρας στις αγορές.  

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ...

Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν να «τρέχουν» τα stress test των τραπεζών, τα οποία θα δείξουν αν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση. Όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση ξορκίζει αυτό το ενδεχόµενο και γι' αυτό, άλλωστε, έχει αποφασίσει να προχωρήσει µε κάθε κόστος τους πλειστηριασµούς, έχοντας ως κόκκινη γραµµή την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Το πέµπτο βήµα έχει να κάνει µε την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, βαδίζοντας προς την έξοδο από τα μνηµόνια.

Μέσα σε αυτές τις αλλαγές εντάσσονται η αύξηση του κατώτατου µισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, καθώς και η µείωση των φορολογικών συντελεστών. Στόχος του πρωθυπουργού είναι τον ερχόµενο Σεπτέµβριο στη Θεσσαλονίκη να επαναφέρει το οικονοµικό πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν µπόρεσε να το εφαρµόσει εξαιτίας των μνηµονίων. Η λογική θα είναι: «Τώρα µπορούµε να το κάνουµε πράξη».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018