Οδοστρωτήρας για τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου ξεκινάει σε λίγη ώρα στη Βουλή και οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν αύριο την αλλαγή ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλουν στα parapolitika.gr την προχειρότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τα προβλήματα και τον διχασμό που δημιουργεί, και επιμένουν στην τροπολογία που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, προσφέροντας δικλίδες προστασίας στις ατομικές ελευθερίες. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλουν επίσης τον ψηφοθηρικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, και σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η τροπολογία που θα κατατεθεί από το κόμμα τους, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ακόμη κι αν αποσύρει η κυβέρνηση το θέμα της ηλικίας των 15 ετών.  

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Καταθέτουμε πρόταση με αυστηρό πλαίσιο

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή ταυτότητας φύλου που θα καταθέσει στη Βουλή παραπέμπει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Αχ. Καραμανλής, ως λύση στο θέμα του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στα parapolitika.gr, σημειώνει: «Εμείς θα καταθέσουμε πρόταση με αυστηρό πλαίσιο για το θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου. Εάν η πρότασή μας γίνει δεκτή, τότε θα το συζητήσουμε. Διαφορετικά, θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο». Όσο για την άποψη της Εκκλησίας, ο κ. Καραμανλής σημειώνει: «Σαφώς έχει άποψη η Εκκλησία και πρέπει να την εκφράζει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μας υπαγορεύει η Εκκλησία τη γραμμή μας. Ακούμε και σεβόμαστε την Ιεραρχία. Αυτό οφείλουμε. Η πολιτική όμως είναι αυτή που πρέπει να πάρει τις αποφάσεις».    

 Γιακουμάτος: «Είναι άθεοι»

Λάβρος ο Γεράσιμος Γιακουμάτος κατά της κυβέρνησης και του επίμαχου νομοσχεδίου που συζητείται σε λίγο στη Βουλή, για την αλλαγή ταυτότητας φύλου και μάλιστα από την ηλικία των 15 ετών. Ο βουλευτής της ΝΔ, που μίλησε στα parapolitika.gr, υπογραμμίζει: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι τους συμβαίνει. Θέλουν να δηλώσουν ότι είναι άθεοι; Ακόμη και να πάρουν πίσω την ηλικία των 15 ετών, εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ένα απόλυτα ψηφοθηρικό νομοσχέδιο. Υπάρχει πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα κατατεθεί και θα φέρει ισορροπία. Από εκεί και πέρα, η Εκκλησία καλώς παρεμβαίνει. Έχει λόγο και χώρο στα θέματα ζωής, ηθικής, και πρέπει όλοι να την ακούσουν και να τη σεβαστούν».  

Σοφία Βούλτεψη: «Ψηφοθηρικό και πρόχειρο το νομοσχέδιο»

«Δεν θα δώσει λύσεις το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα θα διχάσει» σημειώνει στα parapolitika.gr και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, η οποία επιμένει στην πρόταση που θα καταθέσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θέλει μια… φιμωμένη Εκκλησία. «Αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα, διχάζει. Είναι ένα καθαρά ψηφοθηρικό νομοσχέδιο και έχει σκοπίμως παραλείψει νομικά και ιατρικά θέματα. Ωστόσο, η Εκκλησία, που η κυβέρνηση φαίνεται ότι τη θέλει "φιμωμένη", εκτιμώ ότι έχει κάθε δικαίωμα να παρέμβει και να καταθέσει την άποψή της. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε ζητήσει την άποψη της Εκκλησίας αλλά κυρίως των επιστημόνων. Οι ενστάσεις της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας είναι σοβαρές και πρέπει να ληφθούν υπόψη απ' όλους».  

Γιώργος Κασαπίδης: Θα καταψηφίσω ακόμη κι αν πάρουν πίσω την ηλικία των 15 ετών

Την έντονη διαφωνία του με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασε, μιλώντας στα parapolitika.gr, και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι κατά του νομοσχεδίου όχι μόνο για την ηλικία των 15 ετών αλλά και για την προχειρότητα με την οποία έχει αυτό γραφτεί. «Θα το καταψηφίσω. Είναι πρόχειρο και δημιουργεί νέα προβλήματα. Ακόμη κι αν ήθελαν να το καταθέσουν για ψηφοθηρικούς λόγους, απέτυχαν και σ' αυτό». Τέλος, για τον ρόλο της Εκκλησίας ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε: «Όπου θίγονται και μάλιστα με αυτό τον τρόπο θέματα ζωής και ηθικής, η Εκκλησία πρέπει και επιβάλλεται να έχει λόγο και να κάνει παρεμβάσεις».  

Φωτήλας Ιάσωνας: Οφείλουμε να εναρμονιστούμε με τις αλλαγές αλλά σε αυστηρό πλαίσιο

Την ανάγκη η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί να εναρμονιστούν με τις αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία, ωστόσο, μέσα από αυστηρό πλαίσιο που θα προστατεύει κάθε άτομο και τη συνοχή της κοινωνίας, επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας, μιλώντας στα parapolitika.gr. Ο κ. Φωτήλας σημείωσε πως «μπορεί σε ένα κομμάτι της κοινωνίας να φαίνεται περίεργο, όμως υπάρχει κι αυτή η ανάγκη, της διόρθωσης φύλου. Όταν αυτή ωστόσο δεν γίνεται επιπόλαια κι όταν υπάρχουν όλοι οι κανόνες ασφαλείας τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και της κοινωνίας. Υπάρχουν θέματα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων που πρέπει να προσεγγίσουμε, όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόσο πρόχειρα γραμμένο, σχεδόν στο πόδι, που δίνει την δυνατότητα σε άτομα 15 ετών να αλλάξουν ταυτότητα φύλου, δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά. Τέλος, για την Εκκλησία, σαφώς ακούω την άποψή της, σαφώς τη σεβόμαστε όλοι, σαφώς πρέπει να κάνει παρεμβάσεις, όμως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η πολιτεία. Αποφάσεις όμως που δεν προκαλούν και που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και δεν θα ανοίξουν την πόρτα σε παράνομες πράξεις».  

Κώστας Γκιουλέκας: «Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη»

Για ένα νομοσχέδιο  «πονηρό» έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στα parapolitika.gr: «Ένα νομοσχέδιο που αφορά ελάχιστους ανθρώπους, αν και ακόμη κι έναν να αφορούσε για εμάς θα ήταν ζήτημα που έπρεπε να λυθεί, είναι περίεργο που έρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την αξιολόγηση, τα οικονομικά ζητήματα, ο κόσμος περνάει δύσκολα με τη φορολογία, οικονομικά έχουν εξαντληθεί με τα σχολικά έξοδα, τον ΕΝΦΙΑ, τώρα το πετρέλαιο θέρμανσης. Κι όμως έρχεται αυτό το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Άλλωστε, σε λίγο θα κατατεθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που θα καθορίζει σε αυστηρό πλαίσιο το θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου». 

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ  

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις για το θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου δεν εστιάζονται μόνο στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ να τάσσονται κατά του νομοσχεδίου. Ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ επιμένει στην άποψή του ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και με δηλώσεις του ακόμη και σήμερα υπογραμμίζει τη διαφωνία του. Στην ίδια γραμμή είναι και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, ενώ επισημαίνεται ότι την αντίθεσή της με τη νομοθέτηση της δυνατότητας αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 έχει εκφράσει και η βουλευτής Α' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά.    

Όχι και από Μιχελογιαννάκη

Με επιστολή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ενημερώνει την ηγεσία του κόμματος ότι διαφωνεί με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή φύλου με μια δήλωση από την ηλικία των 15. «Ως γιατρό με βρίσκει αντίθετο η αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15» επισημαίνει ο κ. Μιχελογιαννάκης, βουλευτής Ηρακλείου, στην επιστολή του και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.