Αν υπάρχει ένας υπουργός που δεν έχει το παραµικρό άγχος για το ενδεχόµενο ανασχηµατισµού, αυτός είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας είναι ίσως το µοναδικό µέλος του υπουργικού συµβουλίου που νιώθει απόλυτη ελευθερία στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τού το έχει εµπιστευτεί κυριολεκτικά εν λευκώ.

«Έτσι κι αλλιώς, ο πρωθυπουργός έχει µόνο επιδερµικές γνώσεις για τα ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής», έλεγε κορυφαίος διπλωµάτης στο «Secret», ένθετο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», µε αποτέλεσµα ο κ. Κοτζιάς να αισθάνεται ότι έχει απόλυτη ελευθερία, καθώς στο Μέγαρο Μαξίµου ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, που είναι διπλωµατικός σύµβουλος του πρωθυπουργού, απλώς… παρακολουθεί τη διαχείριση των θεµάτων και ουδέποτε παρεµβαίνει. Το µοναδικό πρόβληµα που προκαλεί στον πρωθυπουργό ο κ. Κοτζιάς είναι πως στηρίζει πλήρως έναν άλλο υπουργό, ο οποίος δεν βρίσκεται στη λίστα του κ. Τσίπρα µε τα πετυχηµένα µέλη του υπουργικού συµβουλίου.

Πρόκειται για τον Νίκο Τόσκα, ο οποίος τα έχει σπάσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελεί συναγωνιστή του κ. Κοτζιά στην κίνηση «Πράττω». Γι' αυτόν το λόγο, αισθάνεται κι αυτός ασφάλεια σε περίπτωση ανασχηµατισµού, όπως λένε κάποιοι από το περιβάλλον του.