Οι παραλείψεις που έχουν διαπιστωθεί εδώ και 17 ημέρες από την πλευρά του υπ. Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση της ρύπανσης του Σαρωνικού, που έχει «μαυρίσει» και τον ίδιο τον υπουργό, τον καθιστούν όχι μόνο υπεύθυνο αλλά και απολογούμενο τόσο στην κοινή γνώμη όσο και την πολιτική σκηνή. Η απόλυτη κάλυψη που δέχτηκε για άλλη μια φορά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που καθιστά συνυπεύθυνο πια και τον Αλέξη Τσίπρα στους χειρισμούς που γίνονται ή… καθυστερούν να γίνουν από την πλευρά του υπουργείου, δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση «επιλέγει» να ασκεί πολιτική σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό του Σαρωνικού.

Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης στη Βουλή και έξω από τον ιστό προστασίας που εξυφαίνεται από το Μαξίμου γύρω από τον υπουργό Ναυτιλίας, ο Γιώργος Παπαχρήστος επισημαίνει σήμερα με το άρθρο του, στη στήλη του, στα «Νέα» και μια νέα «τεράστια παράλειψη», από την πλευρά του υπουργού Ναυτιλίας, η οποία μόνο προβληματισμούς μπορεί να εγείρει.  

Ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι 17 ημέρες μετά το ναυάγιο στον Σαρωνικό ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση αποφάσεων για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο διοικητικών προστίμων.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος, «διαπιστώνεται μια τεράστια παράλειψη του Κουρουμπλή, η οποία νομίζω ότι αγγίζει πια και τα όρια της παράλειψης καθήκοντος».

Σημειώνει αναλυτικά:

Συγκεκριμένα, στον νόμο 4037/12 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμός 10 της 30ης Ιανουαρίου 2012 προβλέπεται σαφώς η επιβολή προστίμου μέχρι 60.000 ευρώ σε περίπτωση μικρής ρύπανσης της θάλασσας σε πετρελαιοειδή. Και σε περίπτωση μεγάλης ρύπανσης, όπως εν προκειμένω αυτή που προκάλεσε το «Αγία Ζώνη ΙΙ», το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ! Εάν αποδειχθεί, δε, ότι το έγκλημα διαπράχθηκε προς όφελος τρίτου (το βούλιαξαν δηλαδή το πλοίο μόνοι τους), επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 500.000 ευρώ».

Και κλείνει την αποκαλυπτική αυτή επισήμανση ο δημοσιογράφος γράφοντας: «Υπάρχει κάποια εξήγηση που δεν έχει υλοποιηθεί η επιταγή του νόμου ακόμη; Γιατί εμένα οι χοροί και τα γλέντια δεν μου λένε τίποτε. Αλλά αν συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα και για τον υπουργό και για την κυβέρνηση…».