Την αόρατη σύγκρουση που έχει προκύψει μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου φέρνει στην επιφάνεια η χθεσινή παρέμβαση του προκατόχου της Αριστείδη Μπαλτά στην «Αυγή». Στο άρθρο του με τίτλο «Περί κηρύξεων και αποκηρύξεων», το επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαλύσει την εικόνα που έχει σχηματιστεί για την παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία διεκδικεί από το 2014 την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου σε μέρος της έκτασης που έχει παραχωρηθεί στην Ελληνικό Α.Ε.

Η παρέμβαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ του ΥΠΠΟ και της Ελληνικό Α.Ε., με σημαντικές υποχωρήσεις εις βάρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι παραχωρήσεις δίνουν υπερεξουσίες στους επενδυτές για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, ενώ μεταβιβάζουν σημαντικό μέρος του κόστους της διαχείρισης από την εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο.

Στο κείμενό του, που περιέχει διατυπώσεις που προέρχονται σχεδόν αυτούσιες από τις σχετικές σελίδες του επίσημου απολογισμού της θητείας του, ο Αριστείδης Μπαλτάς τάσσεται υπέρ μιας προσεκτικής διαχείρισης του ζητήματος. Τονίζει, δε, ότι το πρόσθετο κόστος της διαχείρισης των αρχαιοτήτων στον χώρο του Ελληνικού, δεν αποτελεί καινούργιο και ανασταλτικό παράγοντα για την επένδυση, αλλά παράγοντα κόστους που ο επενδυτής θα είχε ήδη συνυπολογίσει τη στιγμή που υπέγραφε τη σύμβαση. «Το συνεπαγόμενο κόστος δεν προκύπτει από την κήρυξη - οριοθέτηση, αλλά από την ίδια την ύπαρξη αρχαιοτήτων» λέει συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός.

Η παρέμβαση του Αριστείδη Μπαλτά είναι πιθανώς πρωτοβουλιακή, αλλά εκφράζει τμήμα των μελών του κυβερνώντος κόμματος που αντιστρατεύεται τις επιλογές της Λυδίας Κονιόρδου όσον αφορά το Ελληνικό, αλλά και γενικότερα. Άλλωστε, η θητεία της ξεκίνησε με την αμφισβητούμενης επιτυχίας ανακίνηση του ζητήματος της ΑΕΠΙ που όδευε προς επίλυση και συνέχισε με τη «σύγκρουση» γύρω απ' το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και την αποπομπή όλου του Δ.Σ. που είχε τοποθετήσει ο Νίκος Ξυδάκης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟ και Ελληνικό Α.Ε. έχει προκαλέσει εσωκομματική αναταραχή, με μέλη των τμημάτων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρούν προσφάτως να κοινοποιήσουν τις ενστάσεις τους στα κομματικά όργανα. Καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, η παρέμβασή τους δεν αποσκοπεί στην αναστολή του έργου, αλλά στο να επισημάνει ότι για πολλοστή φορά, η εξωκομματική υπουργός λαμβάνει προβληματικές αποφάσεις στη διαχείριση κάποιου κομβικού ζητήματος της αρμοδιότητάς της.